Spitalele se privatizeaza pe bucati in cateva luni



Ideea infiintarii acestor sectii private este stipulata intr-un ordin al ministrului Eugen Nicolaescu, care este dezbatut public maine la sediul Ministerului Sanatatii Publice (MSP). Sectiile private se vor infiinta in urma unor licitatii.

„Vor fi doar sectii cu paturi”

„Ideea principala a acestui ordin este eficientizarea serviciilor publice. Aceste sectii private nu presupun servicii medicale oferite in ambulator, ci cu internare, acestea urmand sa fie sectii cu paturi”, explica Carmen Sotinga, de la Directia de Politici, Strategii si Managementul Calitatii Serviciilor Medicale, din cadrul MSP.

Cei care vor propune infiintarea noilor sectii private vor fi managerii spitalelor publice, care vor intocmi si dosarul pentru organizarea licitatiei pentru aceste sectii. „La aceasta licitatie va putea participa orice persoana juridica care respecta conditiile cerute de lege”, completeaza reprezentantul MS.

Constructii noi sustinute de privati

Potrivit ordinului afisat pe site-ul ministerului, sectiile private se vor infiinta fie prin preluarea unei parti existente a spitalului care sa functioneze ca aripa privata, fie prin construirea unei aripi noi de cladire de catre furnizorul privat, cu resursele financiare proprii.

Este obligatoriu ca in spitalele care vor scoate spatii la licitatie sa fie indeplinite cateva conditii: sa existe servicii medicale pe care spitalul public nu le poate furniza pacientilor si un spatiu excedentar sau degradat care apartine spitalului public, de care acesta se poate dispensa. In plus, ar trebui sa existe posibilitatea separarii circuitelor sectiei private de celelalte sectii care apartin spitalului public.

Opinie

„Aplicata corect, ar putea sa dea rezultate”

„Daca aceasta lege se aplica corect, s-ar putea sa dea rezultate.

Insa de la teorie pana la practica este distanta mare”, este de parere prim-vicepresedintele Asociatiei Spitalelor din Romania, Mircea Olteanu. El afirma ca si in alte tari europene exista acest amestec intre public si privat.

„Totul trebuie gandit in asa fel incat serviciile oferite sa fie de mai buna calitate si la un cost pe care bolnavii sa-l poata plati. De altfel, Uniunea Europeana cere ca toate statele membre sa asigure un acces egal al tuturor cetatenilor la ingrijiri de calitate, ceea ce in ceast moment, in sistemul de sanatate din Romania, nu se intampla.

Bolnavii isi cumpara cu banii proprii medicamente si materale sanitare.”, completeaza Mircea Olteanu.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod