Cancerul ovarian reprezintă aproximativ 30 la sută din totalul cazurilor de cancer al organelor genitale feminine la nivel mondial.
Specialiştii spun că este depistat frecvent în stadiu avansat din cauza lipsei simptomelor specifice, pacientele confundând simptomele cu cele ale unei tulburări gastrointestinale, motiv pentru care se prezintă cu întârziere la controlul de specialitate.
"În general, aproximativ 20 la sută din femeile cu cancer ovarian sunt depistate în primele stadii, când tumora este încă localizată. Doar în această situaţie, 94 la sută dintre paciente au o speranţă de viaţă mai mare de cinci ani. Diagnosticul tardiv scade considerabil şansele de supravieţuire a pacientelor", atrag atenţia specialiştii.
Din datele Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului (IARC) rezultă că doar 32 la sută din pacientele diagnosticate cu cancer ovarian la nivel european reuşesc să supravieţuiască cinci ani, relatează Mediafax.
"Cancerul ovarian este povara femeii moderne. În prezent, sunt derulate studii la nivel internaţional care analizează legătura directă dintre stilul de viaţă actual, caracterizat prin fumat, dietă dezechilibrată şi sedentarism, şi apariţia acestui tip de tumoare. Din păcate, nu există o analiză specifică pentru această afecţiune, însă există soluţii pentru a fi depistată la timp: analizele de sânge şi controalele ginecologice regulate", a arătat doctorul Dragoş Median, medic primar, Spitalul Filantropia Bucureşti.
Din datele statistice reiese că acest tip de cancer este din ce în ce mai întâlnit în ţările dezvoltate, fiind la fel de frecvent ca şi cancerul de uter (35 la sută) sau de col uterin (27 la sută).
Specialişti: Aproximativ 75% dintre femeile cu cancer ovarian prezintă metastaze la diagnosticare
Boala este depistată frecvent în stadiu asvansat din cauza lipsei simptomelor specifice, atenţionează specialiştii, cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva acestei afecţiuni.