Potrivit datelor Globocan 2012, în România sunt raportate anual 1.850 de cazuri noi, fiind a cincea cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.
În afara factorilor asociaţi stilului de viaţă modern, specialiştii au identificat şi alte cauze care pot duce la apariţia acestei boli, respectiv vârsta, istoricul familial sau mutaţiile genetice, relatează Mediafax.
"Potrivit datelor IARC, riscul de cancer ovarian creşte la 25,5 la sută dacă atât mama, cât şi sora au fost diagnosticate cu această afecţiune", avertizează specialiştii.
De asemenea, prezintă risc ridicat femeile care nu au născut niciodată, care n-au luat niciodată contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă sau cele care au intrat la menopauză la o vârstă înaintată.
Specialiştii recomandă femeilor să fie atente la semne persistente care durează de mai multe săptămâni şi care nu pot fi explicate, respectiv la: dureri abdominale sau pelvine, balonare persistentă, senzaţie de saţietate precoce, modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie), simptome urinare (micţiuni frecvente sau imperioase), sângerări vaginale neobişnuite, dureri în timpul contactului sexual, pierdere în greutate, oboseală, ameţeală, senzaţie de greaţă.
Foto: Hepta
Posteaza comentariu