Somn usor pe canicula!



Temperatura optima la care organismul se poate odihni este de aproximativ 18-21 grade Celsius. Specialistii iti arata ce masuri trebuie sa iei ca sa nu ai insomnii din cauza temperaturilor ridicate.

Nu te baza pe somnifere. Bea ceai de tei sau un pahar cu lapte rece ori iaurt, inainte de culcare, pentru ca te linistesc si te ajuta sa dormi mai bine, te sfatuiesc specialistii.

„Nu este bine sa iei somnifere ca sa adormi, pentru ca nu vei avea un somn odihnitor. Somniferele inhiba anumiti neuroni. In mod normal, noi ne schimbam de mai multe ori pozitia in timpul somnului pentru ca organismul sa piarda caldura, dar daca iei somnifere, nu vei mai simti nevoia sa te intorci de pe o parte pe alta”, explica fiziologul Radu Braga de la Facultatea de Medicina din Bucuresti.


Fa tot posibilul sa previi supraincalzirea locuintei. In timpul zilei, trage jaluzelele pentru ca lumina soarelui sa nu patrunda in casa si tine geamurile inchise daca temperatura de afara este mult mai mare decat cea din casa.

„Intre orele 9.00-22.00, este bine ca geamurile sa fie inchise, acoperite cu perdele opace, eventual cu obloane sau jaluzele exterioare (de preferat) sau interioare. In timpul zilei, se poate deschide geamul la bucatarie, in cazul in care pregatim termic mancarea, dar, in acest caz, usa de la bucatarie va ramane inchisa”, te sfatuieste Alexis-Virgil Cochino, medic rezident pediatrie la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” din Bucuresti.

Pe timpul noptii, deschide ferestrele daca afara este mai racoare decat in incapere.
Pune cuburi de gheata intr-un vas mare si asaza-l in fata ventilatorului pentru a racori aerul din incapere, te mai sfatuiesc specialistii citati de National Sleep Foundation, SUA.

Poarta pijamale foarte subtiri sau renunta de tot la ele. „Cele mai bune pijamale sau asternuturi sunt cele din in sau bumbac, deoarece absorb transpiratia. Cele din material sintetic nu absorb transpiratia si nu lasa corpul sa respire, supraincalzindu-l”, explica Remus Lupu, medic de familie.

Nu te inveli cu un prosop ud. „Atentie, parul nu trebuie sa fie ud, deoarece te poti trezi cu dureri de cap din cauza curentului daca ferestrele sunt deschise.
Nu este bine nici sa dormi cu un prosop umed pe tine deoarece pielea din zona respectiva se strange ca atunci cand stai mult timp in apa. In plus, din cauza temperaturii ridicate, prosopul se poate supraincalzi”, mai spune Remus Lupu.

Disconfort

De ce avem insomnii cand e prea cald

Temperatura optima care ne permite sa avem un somn odihnitor este de 18-21 de grade.

„Creierul este sensibil la temperaturi. Daca este prea cald, celulele nu mai functioneaza normal. Membrana celulara se fluidifica, se inmoaie si apar diferite tulburari de somn sau cosmaruri. Situatia este asemanatoare cu cea cand avem febra sau frisoane”, explica fiziologul Radu Braga de la Facultatea de Medicina din Bucuresti.


Atunci cand temperatura este optima, organismul nu este nevoit sa activeze procesele ce duc la pierderea caldurii si nici pe cele de producere a acesteia.