Cercetatorii speculeaza ca soia creste activitatea estrogenului, care afecteaza negativ producerea spermei si, totodata, afecteaza activitatea altor hormoni.
"Studiile realizate pe animale au scos la suprafata ca o cantitate ridicata de estrogen afecteaza negativ reproducerea, scazand fertilitatea", sustine dr. Jorge Chavarro, cercetator la departamentul de nutritie la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard.
Noi studii sustin ca rezultatele experimentelor efectuate pe animale pot fi aplicate si pe subiecti umani.
Pentru studiu, echipa lui Chavarro a strans informatii de la 99 barbati care mergeau frecvent la o clinica de fertilitate pentru evaluari. Intrebarile puse barbatilor au fost mai ales despre alimentele consumate in ultimele 3 luni. Printre alimentele enumerate sunt: tofu, carnati cu soia, sunca, lapte din soia, branza, iaurt, inghetata, dar si alte produse din soia cum sunt bauturile energizante.
Astfel, cercetatorii au descoperit ca barbatii care mancau o cantitate ridicata de soia aveau cu 41 de milioane mai putini spermatozoizi pe mililitru de sperma in comparatie cu barbatii care nu consumau alimente din soia.
Cantitatea normala de spermatozoizi este de 80 - 120 milioane pe mililitru de sperma, potrivit unei publicatii lunare a Societatii Europene pentru Reproducerea Umana si Embriologie.
De asemenea, cercetatorii au descoperit ca exista o legatura directa intre consumul de soia si concentratia spermei, in special la barbatii care sufera de obezitate. Acestia produc mai mult estrogen decat barbatii cu o greutate corporala normala, iar soia poate creste nivelul de estrogen chiar si dupa ce a trecut mai mult timp de la consumarea alimentului.
Mai mult decat atat, legatura dintre soia si concentratia spermei este mai puternica in cazul barbatilor cu o concentratie mai mare a spermei. Barbatii care aveau cantitati normale sau ridicate de spermatozoizi sunt mai repede afectati de alimentele cu soia decat barbatii cu un numar minim de spermatozoizi.