Slipul ud creeaza risc de infectie urinara



Lipsa unei igiene adecvate, expunerea la curenti de aer reci sau trecerile bruste de la cald la frig pot favoriza aparitia cistitelor. Primul semn al unei astfel de infectii urinare sunt vizitele frecvente la toaleta. In timpul verii, bazinele murdare, petrecerea unui timp indelungat in piscine sau cu slipul ud pot creste riscul de infectie.

Cel mai des, infectiile urinare se intalnesc la femei, indiferent de varsta. Nici barbatii nu scapa, mai ales daca au pietre la rinichi, cancer de prostata sau malformatii congenitale. Boris Lucian Batir, medic specialist urolog la Spitalul Universitar CF nr. 2, explica de ce unele persoane fac mai des cistite si de ce senzatia de urinat des nu „cedeaza”, chiar dupa tratament.

Uscati-va slipul si nu stati in apa rece!

Cele mai multe cazuri de cistita se intalnesc la femei si sunt provocate de bacterii.

„Acest lucru se explica prin particularitatile anatomice. La femei, calea urinara este mai scurta si se afla in vecinatatea orificiului anal, deci distanta dintre sursa cu potential de contaminare si uretra este mult mai mica”, explica medicul Boris Lucian Batir. De aceea, important in evitarea cistitelor este mentinerea unei igiene adecvate, spun specialistii.

La barbati, cele mai intalnite cazuri de cistite sunt cele cauzate de leziuni ale tractului urinar, secundare unor afectiuni cum sunt pietrele la rinichi sau maladii ale prostatei, cum este cancerul.

In perioada calda, cistitele pot fi cauzate de expunerea la curentii de aer reci sau de trecerile bruste de la cald la frig.
Inflamatia mai este cauzata si de petrecerea unui timp indelungat in bazine cu apa rece. In plus, medicii atrag atentia asupra obiceiului de lua masa intr-un restaurant cu aer conditionat imediat dupa ce ati iesit din apa, fara a va fi uscat slipul.

„Virulenta germenilor microbieni este mai mare in cazul unui sistem imunitar mai scazut, dupa o boala bacteriana de alta natura, respiratorie sau digestiva, o sedere prelungita la pat”, adauga doctorul urolog.

Lichidele din belsug scad riscul cistitelor

Daca urinarile dese, de culoare tulbure si durerea suprapubiana sunt semne comune ale unei infectii urinare joase, durerea lombara si urina cu sange sunt semne ca afectiunea s-a agravat.
Tratata din timp si cu medicamente potrivite, infectia se poate vindeca dupa 7-10 zile. Netratata de la primele semne, cistita se poate complica, afectand si rinichii.

„Pentru a da un tratament potrivit trebuie facuta analiza care arata la ce antibiotic este sensibil microbul care a dat infectia. Un tratament cu un antibiotic dupa ureche poate sa faca mai mult rau decat bine”, spune Boris Lucian Batir.

Pe langa tratament, este recomandat sa se consume mai multe lichide decat de obicei, astfel incat tractul urinar sa se mentina curat. De regula, este indicat sa consumati mai mult de doi litri de lichide pe zi, pentru a evita aparitia infectiilor urinare.

Chiar daca tratamentul a fost cel mai bun, este posibil ca infectia sa revina.
„Daca persoana are o afectiune urologica preexistenta, rata reaparitiei infectiei este mai mare”, conchide medicul Batir.

REFERINTE

Boris Lucian Batir

> Medic specialist urolog, Spitalul clinic universitar CF nr. 2 Bucuresti

> Specializare in chirurgie urologica

> Autor al mai multor lucrari care trateaza afectiunile prostatei si litiaza renala (pietrele la rinichi)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod