Sexul le face pe femei sa se simta mai atragatoare



Activitatea sexuala, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor, creste nivelul testosteronului, arata noi studii. Acest hormon, cel putin in cazul femeilor, "alimenteaza" dorinta pentru a avea un act sexual, creste probabilitatea de a avea orgasm si mareste increderea persoanei in propria sexualitate, se mai arata in aceleasi studii. Descoperirile acestea sunt printre primele care sugereaza ca barbatii si femeile isi pot modifica nivelul hormonal in functie de cat de des sunt dezmierdati sau au un contact sexual, cele doua actiuni ducand la cresterea nivelului de testosteron. Hormonul este, de obicei, asociat cu dezvoltarea si mentinerea caracteristicilor sexuale masculine, dar si femeile au acest compus.
"Primele constatari arata ca nivelele crescute de testosteron ar putea avea beneficii de natura sexuala", a spus seful echipei de cercetatori, Sari van Anders, de la Departamentul de Psihologie al Universitatii Simon Fraser din Canada. Echipa canadiana a condus doua studii separate, iar ambele au fost acceptate spre publicare in revista "Hormones and Behavior". Primul studiu a constat in examinarea nivelului de testosteron in cazul a 49 de femei, inainte si dupa ce au avut momente de intimitate, dupa un act sexual si dupa ce au facut exercitii fizice. Cea mai mare crestere a nivelului hormonal a fost inregistrata dupa ce au facut sex, iar a doua zi, femeia s-a simtit si mai atractiva din punct de vedere sexual.
"Nu stim cum creste nivelul testosteronului dupa sex si momentele de intimitate fizica, dar vrem sa examinam in viitor cresterea dorintei sexuale", a mai spus van Anders.

Cel de-al doilea studiu a urmarit, de asemenea, cresterea nivelului testosteronului legat de activitatea sexuala, dar de data aceasta femeile incluse erau singure sau aveau unul sau mai multi parteneri. Cercetatorii au descoperit ca in relatiile stabile barbatii si femeile au cele mai scazute niveluri ale testosteronului, in timp ce persoanele cu mai multe relatii au cantitati mai mari din acest hormon. Echipa de cercetatori a lansat teoria ca hormonul ar putea fi implicat in "mentinerea relatiei" si in pregatirea individului pentru competitie.
O astfel de competitie ar putea fi fie una cu exteriorul, pentru a respinge alti pretendenti, fie una interna, cum ar fi in cazul in care persoana se pregateste pentru a deveni parinte.

Alte studii au demonstrat ca sperma de la diferiti barbati intra in competitie pentru a fertiliza ovulul, in timp ce femeile, de asemenea, exercita o oarecare influenta in privinta "invingatorului". Peter Gray, de la Departamentul de Antropologie si Studii Etnice al Universitatii din Nevada, Las Vegas, a condus studii despre modul in care testosteronul influenteaza relatiile si activitatea sexuala. Specialistul american este de parere ca studiile colegilor canadieni arata ca "relatiile noastre sociale si gonadele au propriile lor legaturi".
Echipa de cercetatori canadieni doreste sa continue studiile care ar putea duce la gasirea unor tratamente pentru unele situatii clinice legate de activitatea sexuala, cum ar fi lipsa libidoului sau a energiei. (L.S.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod