Laptele crud (nepasteurizat) contine numeroase bacterii daunatoare pentru organism si poate cauza boala sau chiar deces, potrivit unui studiu recent efectuat
O echipa de cercetatori de la Centrul de Control al Bolilor (CDC) din S.U.A au depistat numeroase cazuri de boala in urma consumului de lapte nepasteurizat sau branza fabricata din lapte crud. Dintre pacientii intalniti 1007 s-au confruntat cu o alergie minora, 104 au fost internati in spital si 2 au decedat.
Simptomele cauzate de consumul de lapte nepasteurizat variaza in functie de bacteria daunatoare prezenta in el. Printre ele se numara: starea de voma, diareea, durerile abdominale, febra, durerile de cap si musculare.
Unii experti sustin ca laptele crud este mult mai bogat in vitamine decat cel pasteurizat si ca este in mod natural antimicrobian. Insa, cercetarile realizate pana in prezent nu au gasit dovezi concludente care sa sustina aceasta ipoteza, afirma Centrul de Control al Bolilor si Administratia pentru Medicamente si Alimente din S.U.A.
Incepand cu 1987, FDA a cerut pasteurizarea laptelui si a tuturor produselor lactate fabricate pentru consumul populatiei.
Comentarii (2)
As dori sa infeormez pe autorul(autoarea) mesajului din 08.03.2007, ca un Raport al Dep.Agriculturii de Stat din Marea Britanie din 2003 arata ca incedenta crescuta a tuberculozei la copii, manifestata prin adenopatii cervicale si tuberculoza digestiva, peste (12,0% din cazuri) s-a datorta consumului de lapte provenit de la vaci tuberculoase care a fost incorect procesat si pasyteurizat. Procentul de cazuri cu tuberculoza s-a ridicat pana la 26,o % la copii care au consumat lapte crud sau produse lactate proaspete obtinute din lapte netratat termic. Peste 90,0 % dintre copii proveneau din familiile fermierilor si lucratorilor din fermele de vaci. In Pakistan, datele publicate in anul 2007 arata ca peste 76,0% dintre probele de lapte nepasteurizat provenit de la vaci si bivolite pozitive la testul intradermotuberculinic (IDR)erau contaminate cu M.bovis, patogen in proportie de 90,0 % si pentru om.
La Simpozionul de microbiologie Balkanika, de la Bucuresti, Nov. 2005 atragem atentia asupra riscului crescut a transmiterii tuberculozei de la animale om pe cale laptelui in conditiile in care peste 80,0 % din productia de lapte din Romania se obtine in gospodariile individuale si in conditii igienice necontrolate si starea de sanatate a animalelor nemonitorizata de veterinari iar comercializarea se face direct la piata, pe trotuar fara acte sanitare veterinare de atestare a sanatatii animalelor si salubritatii produselor obtinute de la acestea. La acea reuniune din nov. 2005 precizam ca daca cel putin 10 litri de lapte proveniti de la o vaca bolnava de tuberculoza se comercializeaza in conditiile mentionate cu siguranta un consumator din 10 se imbolnaveste. Va doresc din tot sufletul stimate domn (stimata doamna) sa nu fiti acel nefericit din cei 10 consumatori. Imi spuneti despre mongoli ca nu trateaza termic laptele. Nu va contrazic chiar confirm ca asa este, dar ati aut curiozitatea sa va utitati in statistici sa vedeti care este incidenta si prevalenta tuberculozei acolo la mongoli si sa intrati in amanunte sa vedeti care este proportia infectiei cu Mycobacterium bovis acolo la ei? Banuiesc ca incidenta tuberculozei umane la noi stiti care este suntem: pe locul 26 in lume si printre primele tari n Europa cu incidenta cea mai mare. Din pacate nu va pot spune cat la % reprezinta infectia cu Mycobacteroium bovis pentru ca la noi in tara nu se practica curent identificarea speciei mycobacteriei responsabile de producerea bolii. totusi unele date neoficiale semnaleaza legatura intre prezenta tuberculozei la animale si incidenta cerscuta a cazurilor de tuberculoza la oameni in unele zone ale tarii.
Nu va urez sa consumati cu incredere laptele crud si produsele lactate proaspete provenit de la vacile crescatorilor individuali care este comercializat in piata.
Daca vaca producatoare de lapte este sanatoasa si laptele este preluat si prelucrat (apropo de iaurt, kefir, sana, lapte batut, branzeturi si alte produse lactate)in conditii de igiena optima, de unde bacterii? Eu am consumat si consum laptele numai crud si nu am probleme. Americanii, in majoritatea lor, sunt niste fiinte artificiale, rezultatul unor politici de stat, privind alimentatia si nu numai, intentionat orientate spre consum de dragul profitului clasei conducatoare, asa ca nu pun baza pe afirmatiile lor, indiferent de renumele institutiei de cercetare. In USA, cu bani, se poate cumpara aproape orice. Pentru marea masa a populatiei este costisitor sa asiguri produse alimentare valoroase biologic si ieftine in acelasi timp. Produsele de calitate sunt scumpe si accesibile celor bogati. Majoritatea americanilor consuma surogate ieftine. Americanii bogati (cei care consuma lapte) isi pot permite laptele nepasteurizat si produsele din lapte nepasteurizat de calitate si pret corespunzator calitatii. Intrebati-i numai pe bulgari, mongoli, italieni si romanii din mediul rural (cei seriosi) daca totdeauna pasteurizeaza laptele inainte de consum si prelucrare in alte produse. Eu consum iaurt aproape zilnic si pot afirma ca iaurtul din lapte crud este mult mai benefic decat cel din lapte pasteurizat. Pentru cei cu afectiuni digestive pasteurizarea este o solutie de compromis.
Posteaza comentariu