Sarcina si marijuana nu se potrivesc

Folosirea marijuanei in primele luni de sarcina sau chiar inainte de conceperea fatului duce la esecul sarcinii, potrivit unui nou studiu realizat pe cobai

"Expunerea la acest drog compromite rezultatul sarcinii", au declarat conducatorii studiului. Un ingredient activ al marijuanei, THC, poate perturba abilitatea ovulului fecundat de a se prinde de uter. Este cunoscut faptul ca marijuana, drogul ilegal cel mai foosit de femei si adolescenti, actioneaza asupra a doi receptori, cunoscuti sub denumirea de CB 1 si CB2.
Acesti receptori se gasesc in creier, sperma si in nou formatii embrioni. In mod normal, cei doi receptori sunt activati de o molecula denumita anandamida, care este sintetizata de o enzima cunoscuta sub denumirea de NAPE-PLD si apoi este descompusa de o alta enzima denumita FAAH. Acest proces este esential pentru ca embrionul sa se dezvolte normal. Echipa de cercetatori din cadrul studiului au suprimat activitatea FAAH la cobai. Astfel, nivelul anandamidei a crescut, situatie care este asemanatoare cea in care femeia fumeaza marijuana, crescand si nivelul THC, care actioneaza asupra acelorasi receptori ca anandamida.
Rezultatele au demonstrat ca atunci cand activitatea FAAH este suprimata in embrioni, nivelul anandamidei creste, impiedicand embrionii sa-si incheie trecerea catre uter si compromitand astfel sarcina. Alte studii, de asemenea realizate pe cobai, au demonstrat ca femeile care fumeaza marijuana in timpul sarcinii pot transmite probleme legate de memorie copiilor lor. De asemenea, marijuana fumata in timpul sarcinii poate duce la o greutatea corporala scazuta a nou-nascutului si la simptome cum ar fi plansul excesiv si tremuratul necontrolat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod