Conform Institutului National de Statistica, in Romania sunt 646.313 copii cu varste sub un an. Dintre acestia, 294.880 (45.6%) s-au nascut in mediul rural, 97.895 in ultimul an (sursa: INS, Anuar statistic, 2009).
Criza economica, reducerile in investitii in sistemul de sanatate si accentuarea saraciei celor mai vulnerabile familii ar putea afecta evolutia mortalitatii infantile. Astfel, daca in primele luni ale anului 2010, numarul de decese copii 0-1 an a scazut uşor, din decembrie 2010 se inregistrează din nou cresteri semnificative, astfel ca in decembrie 2010 s-au inregistrat 13 decese 0-1 an la o mie de nou-nascuti, iar in ianuarie 2011 de 12,2 la mie. Conform datelor Institutului National de Statistica, în 2009, 14 mame au decedat la 100.000 de nasteri.
Cele mai importante cauze de deces pentru copiii sub un an sunt: afectiunile perinatale (complicatii la nastere) (35.7%), afectiunile aparatului respirator (30%), si malformatiile (21.6%).
World Vision Romania a realizat in 2010 un studiu cu privire la sanatatea si nutritia mamei si copilului. Esantionul ales a fost reprezentativ pentru populatia din cele doua judete studiate: Dolj si Valcea si a inclus un numar de 395 mame cu copii cu varsta sub 2 ani. Pentru evaluare au fost luati in calcul o serie de indicatori demografici, conditii de locuit, sanatatea si nutritia mamei si copilului.
Studiul a concluzionat că peste o treime dintre familiile care au copii sub 2 ani in zonele studiate au un venit familial lunar sub 500 RON si o treime au între 500 şi 1000 RON/lună. Doar 5% dintre aceste familii au un venit familial mai mare 1500 RON/lună. Din analiza la nivel de judeţ se constată că venitul familial lunar al mamei cu copil 0-2 ani este semnificativ mai mare în judeţul Vâlcea decât în Dolj. Aceste date trebuie corelate cu nivelul national al pragului saraciei, care conform calculelor Institutului National de Statistica, a fost in 2009 de 922,4 RON pentru o familie de 2 adulti cu un copil. Dar majoritatea familiilor din esantion au mai mult decat un copil, ceea ce inseamna ca cele mai multe dintre aceste familii traiesc sub pragul saraciei.
Accesul gravidei la servicii de sanatate a fost evaluat de asemenea. S-a constat ca desi 71% dintre gravide sunt luate in evidenta in primul trimestru de sarcina, alte 21% dintre mame ajung la medicul de familie abia in trimestrul 2 sau chiar la nastere 2%. Poate ca la prima vedere cifrele nu par alarmante, dar, analizand din prisma numarului de copii din mediul rural, aceasta inseamna ca anual circa 6.000 de copii se nasc fara ca mamele lor sa beneficieze de ingrijire prenatala.
Un alt aspect care a fost analizat a fost acela al combaterii anemiei de sarcina la femeile dispensarizate, prin intrebări privind administrarea de fier şi/sau acid folic in cursul sarcinii. Raspunsurile (sumarizate in tabelul alaturat) arata ca numai 42% dintre mame au luat suplimente de fier si mai putin de 50% au primit tratament cu acid folic.
Aproximativ 40% dintre bebeluşi sunt alimentaţi exclusiv la sân până la vârsta de trei luni şi încă circa 33% sunt alimentaţi doar cu lapte matern până la 6 luni de viaţă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alimentaţie exlusivă cu lapte de mamă în primele 6 luni de viaţă.
Posteaza comentariu