Luând în considerare cazul dispariţiei celor două fetiţe a căror activitate pe reţeaua socială Facebook este prezumată a avea o legătura directă cu această situaţie îngrijorătoare, Salvaţi Copiii România reatrage atenţia asupra obligaţiei părinţilor de a se asigura că prezenţa copiilor lor în mediul online are caracter pozitiv şi este lipsită de riscuri precum ameninţarea, racolarea, exploatarea sexuală, furtul de date sau abuzul emoţional.
Duminică, 22 mai, două fete de 11 şi 13 ani au dispărut din Constanţa. Părinţii au declarat că aflaseră de faptul că fetele aveau în lista lor de prieteni persoane considerate de copii "de încredere". Plecând de la această situaţie, poliţiştii au folosit în ancheta lor inclusiv informaţii de pe conturile de Facebook ale celor două fete care conţineau mesaje schimbate cu persoane suspectate că s-au aflat la originea fugii lor de acasă. Din fericire, fetele au fost găsite de către poliţişti după trei zile de căutări, înainte ca întâlnirile planificate pe Facebook să se producă. Drama celor două familii constituie un semnal de alarmă pentru toţi ceilalţi părinţi a căror atitudine de indiferenţă faţă de activitatea online a copiilor lor poate avea consecinţe nedorite pentru viaţa şi educaţia acestora.
Serviciu gratuit de informare şi consiliere – www.sigur.info
Pentru a preîntâmpina situaţii de acest fel şi în scopul oferirii în timp util de soluţii celor care doresc să fie sprijiniţi, Salvaţi Copiii coordonează, prin programul "Safer Internet", finanţat de către Comisia Europeană, un serviciu naţional de informare şi consiliere, gratuit şi care se adresează cu priritate copiilor, părinţilor şi cadrelor didactice. Localizat pe portalul www.sigur.info, Helpline-ul oferă utilizatorilor mijloace diverse de contactare, apelurile fiind preluate de coordonatorul Helpline şi de operator, la tel. 0744 300476, chat Yahoo Messenger / Meebo sau email helpline@sigur.info.
Soluţiile oferite pot fi:
1) consiliere telefonică sau prin chat ce asigură o informare generală sau specifică situaţiei semnalate, privind riscurile online, site-urile indicate pentru anumite categorii de vârstă sau cele care trebuie evitate,
2) consiliere psihologică (prin îndrumare către specialiştii centrelor de consiliere Salvaţi Copiii),
3) consiliere tehnică privind dificultăţile în folosirea calculatorului şi a telefonului mobil,
4) consiliere juridică privind legislaţia şi demersurile legale posibile, cu sprijinul
departamentului juridic al organizaţiei,
5) informare generală privind programul Sigur.info, activităţile în curs sau cele planificate,
parteneri,
6) redirecţionare către specialişti sau autorităţi competente pentru probleme complexe care
se află în responsabilitatea acestora, privind telefonia mobilă, accesul la Internet, alte situaţii
privind educaţia scolară sau protecţia copilului.
În România, în perioada aprilie 2009 - aprilie 2011, componenta Helpline a primit peste 616 de apeluri şi sesizări din partea copiilor şi adulţilor, printre problemele semnalate numărându-se: hărţuirea şi abuzul pe Internet (206), furtul de date personale (140), cazurile de fraudă şi/sau spam (25), pornografie (20) şi şantaj (20). Site-ul www.sigur.info este dedicat informării copiilor şi adulţilor privind utilizarea fără riscuri a Internetului de către copii şi tineri. Sesizările ca cea de mai jos au fost numeroase. Ele se rezolvă prin trimiterea, fie direct de către victimă, fie prin intermediul specialiştilor Sigur.info, a unei cereri de blocare a agresorilor sau de dezactivare a unui cont creat în mod abuziv.
Utilizarea Internetului de către copii – date statistice
Salvaţi Copiii a informat opinia publică, în repetate rânduri, asupra decalajelor enorme între copii şi părinţi în ceea ce priveşte prezenţa pe Internet şi capacitatea de a utiliza tehnologiile online. Astfel, studiul Sigur.info din 2010 a arătat că 70% dintre adolescenţi şi 54% dintre copii din România folosesc zilnic Internetul, media de utilizare fiind de trei ore pe zi, în cazul părinţilor, utilizarea fiind doar de o oră. O altă concluzie relevantă pentru cazul semnalat este aceea că, deşi 67% dintre părinţi afirmă că discută cu cei mici despre experienţele legate de Internet, 18% dintre aceştia nu le solicită copiilor să îi informeze înainte de a se întâlni cu o persoană necunoscută contactată pe Internet.
De asemenea, cercetarea europeană EU Kids Online din 2010 plasează copiii români mai mari de 11 ani în poziţia cea mai îngrijorătoare când este vorba de primirea online de mesaje cu caracter sexual, atât sub aspectul numărului de copii afectaţi (22% - cel mai ridicat din Europa), cât şi în ceea ce priveşte diferenţa procentuală între declaraţiile copiilor şi procentul părinţilor care au cunoştinţă de acest lucru (6%).
Posteaza comentariu