S-a descoperit proteina "minune" pentru astmatici



O echipa de cercetatori britanici a descoperit ca reactiile agresive ale organismului bolnavilor de astm la raceli sunt cauzate de un nivel scazut al unei proteine. Aceasta se numeste interferon si ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Descoperirea ar putea duce la gasirea unui tratament in urmatorii patru ani ce ar putea intari sistemul imunitar al celor care sufera de astm, sustin cercetatorii de la Medical Research Council’s Centre in Allergic Mechanisms of Asthma at Imperial College din Londra, Marea Britanie.

18 ani de cercetare prin tehnici de analiza moleculara

Cercetatorii au examinat, timp de 18 ani, celulele din plamanii unor voluntari, unii cu astm, altii sanatosi, pe care i-au infectat cu un virus care provoaca raceli.



Cu ajutorul tehnicilor de analiza moleculara, specialistii au descoperit ca celulele din plamanii bolnavilor de astm produc jumatate din cantitatea de interferon, o proteina generata de sistemul imunitar care neutralizeaza virusul.

Practic, atunci cand racesc, organismul lor nu se poate apara, iar starea de sanatate se inrautateste, prin inflamarea accentuata a cailor respiratorii. In astfel de cazuri, crizele de astm sunt foarte puternice.

Tratamentul ar putea fi disponibil peste patru ani

Nici pana astazi nu se stie insa de ce astmaticilor le lipseste aceasta proteina. O explicatie posibila ar fi ca, la astmatici, inflamatia ataca proteina. O alta explicatie ar putea fi ca acesti bolnavi au un deficit in "semnalizarea" caii care duce la eliberarea proteinei, un defect care ar putea constitui chiar cauza aparitiei bolii.


"Stim ca cei care sunt putin expusi la infectii in copilarie se pot imbolnavi mai usor de astm, deoarece sistemul lor imunitar nu este suficient de dezvoltat", afirma Sebastian Johnson, medic la Medical Research Council’s Centre in Allergic Mechanisms of Asthma at Imperial College, Londra.

Acest lucru ar putea sustine "teoria igienei", potrivit careia alergiile apar din cauza ca nu expunem organismul germenilor din primii ani de viata. Cercetatorii spera ca simpla inlocuire a proteinei deficitare ar rezolva problemele de sanatate ale astmaticilor, iar un tratament ar putea fi disponibil in patru ani.

O proteina similara, denumita interferon beta, este deja folosita pentru a trata sclerozele multiple si anumite tipuri de leucemie, dar sub forma unor doze mari, injectabile.
Specialistii estimeaza ca astmaticii ar avea nevoie de doze mult mai slabe introduse in tractul respirator prin inhalator.

STATISTICI

Unul din 20 de scolari din Romania are astm

In tara noastra, din 1995 si pana in 2001, numarul bolnavilor de astm a crescut de la 5,03% la 7%. Aproximativ 1 din 20 de scolari are astm bronsic, diagnosticat sau nu. In Bucuresti, procentul scolarilor cu astm bronsic este de circa 10a. In Marea Britanie, un copil din opt si un adult din 12 au astm.

"In jur de 30% dintre copiii cu astm manifesta simptomele bolii sub varsta de un an, iar aproximativ 80% sub cinci ani. Varsta precoce de debut face boala foarte greu de depistat, mai ales ca simptomele nu alarmeaza parintele, care considera ca stranutul, tusea si respiratia dificila sunt doar consecintele firesti ale unei viroze", afirma Gabriela Suiu, medic primar pediatru la Centrul Medical "Nicolae Kretulescu" din Bucuresti.



Simptomele astmului sunt tusea persistenta si iritativa in timpul noptii, greutate in respiratie si astenie. Bolnavii nu pot alerga si nici nu se pot juca daca actiunea presupune efort. Simptomele se manifesta sau se agraveaza in prezenta animalelor cu blana, schimbarilor de temperatura, acarienilor din praful de casa si a unor medicamente.