Excesul de cafeina provoaca iritare si migrene



Consumata in exces pentru o perioada lunga de timp, cafeina poate provoca iritabilitate, anxietate, insomnie sau migrene. Solutia pentru a nu ajunge aici este sa consumi produsele care contin cafeina cu masura, fie ca este vorba despre ceai, cafea sau bauturi energizante. Cum iti calculezi necesarul zilnic iti explica specialistii in alimentatie si medicii.

Recomandata somnorosilor, interzisa copiilor

Cafeina sau cofeina, cum se mai numeste, se gaseste in stare naturala in fructele sau frunzele a peste 60 de plante din intreaga lume. Daca pentru plante este un insecticid natural, pentru oameni reprezinta un excitant cerebral puternic, avand un efect temporar de trezire. De regula, cafeina se gaseste in cafea, ceai verde sau negru si in cacao, dar mai poate fi ingredient si pentru diferite bauturi carbogazoase si energizante.


"Cafeina actioneaza la nivelul neurotransmitatorilor, creand acea stare de activitate a creierului care ne trezeste, ne da starea de limpezire. Protejand reciclarea serotoninei, cafeina ajuta la aparitia efectului de inviorare", explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Consumul de cafeina creste si presiunea sangelui pe o perioada scurta, cu toate ca nu se stie inca ce efect are pe termen lung, se arata pe site-ul bbc.co.uk. Cantitatea necesara producerii efectului de inviorare variaza in functie de persoana, de greutatea sa si de varsta. Tocmai din cauza efectului "de inviorare", persoanelor cu sindrom hiperactiv si deficienta de concentrare le este interzisa cafeina.


Femeile insarcinate, copiii sau persoanele cu boli neurologice ori psihiatrice nu ar trebui nici ei sa consume cafeina, mai atrag atentia medicii. Persoanele sanatoase pot consuma intre 200 si 300 de mg de cafeina pe zi, ceea ce inseamna trei, patru cafele sau o sticla de un litru de bautura de tip cola.

Cafeina din ceai, mai buna decat cea din cafea

Teina este cel mai indicat tip de cafeina, dar nici teobromina nu este asa rea, spun specialistii. Teina este, de fapt, cafeina din ceaiul verde sau negru, teobromina este cafeina din cacao. In privinta cafeinei continute de cafea intalnim doua varietati de nume: arbusta sau arabica, in functie de tipul de planta din care a fost extrasa cafeaua. C

afeaua arabica are un continut mai slab de cafeina decat arbusta.
Pentru un gust mai bun, cafeaua de la noi contine un mixt din aceste doua varietati.

"Ceaiul din plante medicinale (cel de sunatoare, de exemplu) nu contine teina, doar ceaiurile din arbust contin (verde sau negru)", completeaza profesorul Mencinicopschi. Teina este de preferat cafeinei deoarece efectul ei se instaleaza mai lent decat la cafeina din cafea si dureaza de cateva ori mai mult.

Dupa o ceasca de cafea, efectul trece pe cat de repede s-a si instalat. Specialistii mai spun ca cel mai slab efect asupra organismului uman il are teobromina din cacao.

Continut

Cata cafeina au in compozitie cafeaua, ceaiul, cola, batoanele de ciocolata. Cantitatea de cafeina continuta de diverse produse pe care multi le consuma frecvent difera semnificativ.


Pentru a calcula in ce masura te incadrezi in cele 200-300 de mg de cafeina recomandata zilnic, ia in calcul datele prezentate in tabelul urmator. De remarcat ca un baton de ciocolata contine 60-70 mg de cafeina.

Bautura Continut de cafeina

Cafea instant 61-70 mg
Cafea espresso 100 mg
Cafea la filtru 97-125 mg
Cafea decofeinizata 0,1-0,2 mg
Ceai 15-75 mg
Lapte cu cacao 10-17 mg d
Bauturi pe baza de cola 43-65 mg

Sursa: www.bbc.co.uk

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod