Romania, pe ultimele locuri in Europa la ingrijiri paliative

Romania este pe locul 22 in UE din cele 27 de tari, in ceea ce priveste existenta si acordarea serviciilor de ingrijiri paliative, potrivit statisticilor Uniunii Europene, facute publice de Colegiul Medicilor din Romania.

Potrivit datelor internationale, deoarece datele din Romania lipsesc, numarul total de pacienti care au nevoie de ingrijiri paliative anual este de 73.000. De ingrijiri paliative la domiciliu au nevoie de 46.000 de pacienti in medie pe an, in timp ce nevoia in institutii de ingrijire paliativa este de 27.000 de pacienti pe an.

"Ingrijirile paliative dovedesc daca suntem sau nu o societate in care omul este sau nu respectat. Un functionar din minister face un calcul cat costa si la sfarsit se spune, sunt bani foarte multi pntru un rezultat foarte mic si noi nu ne permitem.

Pana acum, nu s-a implicat nicio institutie medicala cu atributii in asistenta medicala in a acorda macar putina atentie ingrijirilor paliative", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania in cadrul workshopul "Ingrijirea paliativa pentru pacientii romani - program de strategie si implementare" care a avut loc astazi.

Potrivit Prof. dr. Wim J.A. van den Heuvel, presedinte REPACARO, in Romania, serviciile de ingrijiri paliative au cunoscut o dezvoltare in ultimii 10 ani, insa totusi numarul serviciilor nu indeplineste cererile pacientilor care au nevoie de acest tip de ingrijiri.
"In ciuda recomandarilor OMS si ale Consiliului Europei, expertiza in ingrijiri paliative, servicii adecvate si informatii despre ingrijirile paliative este in criza", spune prof. Van den Heuvel.

OMS a definit ingrijirea paliativa in anul 2002 ca „...o metoda de abordare pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor si familiilor lor pentru a face fata problemelor asociate bolilor incurabile in faza terminala, prin prevenirea si usurarea suferintei, evaluarea impecabila si tratamentul durerii si altor simptome – psihice, psiho-sociale si spirituale”.

Rezolutia Dr.
W. Wodarg, adoptata de Adunarea Generala a Consiliului Europei, in ianuarie 2009, arata ca ingrijirea paliativa este o parte integrata a asistentei medicale si un model inovator pentru sistemele de sanatate si pentru politicile sociale. Colegiul Medicilor din Romania aproba aceasta recomandare si considera ca este momentul sa fie analizata situatia ingrijirilor paliative din Romania.