Dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii a fost prima persoana care s-a inscris ca donator. Donatorii se vor putea inscrie in Registru accesand site-ul MS, prin completarea unui formular medical si a unuia de consimtamant. Inregistrarea efectiva va avea loc dupa realizarea testelor medicale specifice, urmand ca donarea sa fie efectuata doar in momentul in care exista o solicitare si se confirma compatibilitatea cu pacientul. Donatorul trebuie sa stie ca in 90% dintre cazuri se doneaza celule stem hematopoietice din sangele periferic, o procedura nechirurgicala, care de obicei nu necesita internare si care este similara cu donarea de plasma sau trombocite. Doar in 10% din cazuri este necesara interventia chirurgicala din maduva hematogena, care se executa sub anestezie.
Donatorul nu va putea cunoaste identitatea primitorului si nici invers. De asemenea, donatorul nu va beneficia de nici o remuneratie sau alt avantaj. Pana acum, in Romania, mai putin de 30% dintre pacientii diagnosticati cu boli hematologice maligne si cu evolutie severa, care nu pot face autotransplant si care nu au nici donator inrudit, aveau sanse de a gasi un donator compatibil.
"Vreau sa subliniez faptul ca acest Registru, impreuna cu toata infrastructura aferenta pe care am organizat-o, este un castig pentru pacienti si in acelasi timp pentru increderea in capacitatea sistemului medical. Pacientii care sufera de boli hematologice maligne vor putea fi tratati de acum in tara, in timp util si dupa aceleasi scheme terapeutice ca in Europa", a declarat dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii.
La nivel teritorial activitatea registrului se va realiza prin trei Centre de Transplant de Celule Stem: Bucuresti, Timisoara si Targu Mures si prin opt Centre de Recrutare si Testare Primara care se regasesc in Centrele Regionale de Transfuzie Sanguina din Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures, Timisoara. Testul de histocompatibilitate se va efectua in trei laboratoare, doua dintre acestea fiind acreditate la nivel European de Federatia Europeana de Imunogenetica. Cel de-al treilea se afla in curs de acreditare. Registrul va functiona cu un numar total de 40 de posturi, asigurate prin redistribuire din cadrul unitatilor subordonate Ministerului Sanatatii.
"Ce a fost mai usor s-a realizat – un cadru, un mecanism, o infrastructura. De acum incep dificultatile, si anume de a convinge romanii sa isi ajute efectiv semenii, devenind donatori. De aceea fac un apel catre cetatenii Romaniei, sa inteleaga importanta donarii voluntare de celule stem si sa faca efectiv functional acest Registru", a incheiat ministrul Bazac.
Registrul va functiona ca institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii si va putea fi finantat atat de la bugetul de stat, cat si din donatii, sponsorizari si alte surse, conform legii. Existenta unui Registru de Celule va conduce la realizarea unor economii semnificative in sistemul medical: in tara noastra un transplant costa in jurul a 40.000 de euro, in timp ce in centrele medicale din alte tari acesta poate ajunge la peste 120 000 euro.
Din anul 2008 si pana in prezent s-au alocat peste 2 100 000 EUR pentru tratamentele in strainatate ale persoanelor care sufera de boli hematologice. Numai in 2009, au fost cheltuite 1 071 000 euro pentru 18 dosare de tratament. Daca Registrul donatorilor ar fi fost functional, in aceasta perioada, de 1 an si jumatate, am fi realizat o economie de aproximativ 1 200 000 euro, fonduri cu care am fi putut trata mai multi pacienti cu aceleasi afectiuni. De acum, banii vor ramane in Romania pentru acest tip de tratamente.
Cum poti deveni donator de celule stem?
- Un link catre Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem a fost inserat pe site-ul ministerului la adresa www.ms.ro si care contine informatii utile despre legislatia in domeniu: ce inseamna sa fii donator, centrele de recrutare si cele de transplant;
- Cel care doreste sa se inscrie ca posibil donator trebuie sa completeze 2 formulare: un chestionar medical si altul privind consimtamantul;
- Odata indeplinite aceste formalitati, persoana va fi contactata sau se poate prezenta din proprie initiativa la un centru de recrutare pentru efectuarea testelor si analizelor specifice, urmand ca, ulterior, sa fie inscrisa in baza de date a Registrului si sa devina donator;
- In momentul in care se probeaza compatibilitatea cu o persoana bolnava, din Romania sau din strainatate, se va face reconfirmarea statutului de donator prin examen clinic si biologic;
- Donarea/recoltarea efectiva are loc doar in momentul in care exista un pacient care necesita tratament si se confirma compatibilitatea intre donator si pacient.
Comentarii (1)
Felicitari domnule ministru Bazac! Iata in sfarsit o veste buna:)
Posteaza comentariu