Reforma sanitara - Manageri de spitale in faliment



Clientela Aliantei a luat locul clientelei PSD. Concursul de ocupare a posturilor de manager in spitalele publice s-a incheiat. Unele spitale au ramas cu interimari, iar majoritatea managerilor declarati admisi sunt "portocalii". Dar nici unii, nici altii n-au viata usoara. Pentru ca spitalele sunt ingropate in datorii. La nivel national, concursul s-a organizat pentru ocuparea functiei de manageri la cele 429 de spitale publice. Totusi, chiar si dupa concurs, sunt spitale care vor functiona, in continuare, cu interimari, deoarece candidatii au luat note foarte mici. In judetul Hunedoara, cinci dintre cei 15 candidati au dovedit ca nu au abilitati de manager.
Cea mai mica nota la proba de management, 4,65, a primit Marian Octavian, candidat la functia principala la Spitalului Orasenesc Hateg. Nu au primit nota de trecere, adica 7, nici candidatii la postul de manager la Sanatoriul de Pneumofiziologie: Geoagiu, Catalin Buliga (4,90) si Mariana Nagy (5,32). De asemenea, la Spitalul de Urgenta din Petrosani conducerea e incerta, deoarece atat fostul director, Sidonia Faibis, cat si contracandidata acesteia, Adina Csukor, au fost notate cu 6,53, respectiv 5,55. Cu director interimar va functiona si Spitalul Judetean din Cluj-Napoca, unitate sanitara de maxima importanta, care are aproape 3.000 de angajati.
Problema este ca majoritatea candidatilor la concurs sunt "interimari" numiti de ministrul Nicolaescu mai mult ca sigur pe criterii politice. O alta conditie pentru a putea intra in concursul de manageri a fost absolvirea unor cursuri speciale de management sanitar, organizate de minister. Portocalii fiind si cu patalama in ale managementului, totusi, asa cum dovedesc rezultatele, unii dintre interimarii ministrului au picat cu note foarte mici. Datorii. Suparati sunt cei picati, dar nici admisii nu prea au motive de bucurie. Pentru ca preiau conducerea unor spitale ingropate in datorii. Ceea ce este un act de curaj sau de inconstienta.
Astfel, datoria spitalelor pe 2004 si 2005 este de 5.000 de miliarde de lei, "din care 1.200 de miliarde de lei reprezinta datorii pentru produsele medicale nefarmaceutice. In top se plaseaza Spitalul Clinic Fundeni", ne-a declarat Ion Ciceala, directorul Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale.
Politic
Inca de la numirea interimarilor a fost evident ca ministrul Nicolaescu a "operat" in principal cu criteriul politic. Iata cateva exemple: dr. Nicoale Galie la Institutul de Pneumofiziologie "Marius Nasta", prof. dr. Bogdan Marinescu la Spitalul "Panait Sarbu" din Bucuresti, simpatizanti ai PD, sau dr.
Robert Agafitei la Institutul "Nicolae Paulescu" si Sorin Stagarescu la Spitalul de Chirurgie Plastica si Arsuri din Bucuresti, ambii, membri PNL. La Spitalul Judetean Timisoara, dr. Mihai Ionac i s-a marit nota, la contestatie cu 2,25 de puncte. "Nu are nici o legatura ca presedintele Basescu a avut cuvinte de lauda la adresa mea, cu faptul ca cei din comisie mi-au ridicat nota", sustine Ionac. Dar toata lumea stie ca exact acestea au fost argumentele ce l-au impus pe Ionac manager de spital.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod