Pasta de dinti cu fluor dozat in functie de varsta

Din punct de vedere preventiv - stomatologic, pasta de dinti pentru copii trebuie sa contina fluor, insa foarte importante, pentru a asigura o utilizare corecta, sunt si celelalte elemente: gust placut, recipient atragator, culoarea pastei

Ingrijirea cavitatii bucale este diferita in functie de varsta, ceea ce inseamna ca o pasta de dinti universala este mai putin indicata pentru copii. Conform recomandarii EAPD (Academiei Europene de Medicina Dentara Pediatrica), doza zilnica de fluor trebuie sa varieze de-a lungul copilariei, de la nivel "scazut" la "mediu" si "normal". Colgate Smiles este prima pasta de dinti care subliniaza importanta dozei de fluor, in functie de varsta. Exista o varianta creata pentru bebelusii (0-2 ani) a caror dentitie incepe sa se dezvolte in jurul varstei de 6 luni.
Dintisorii lor au nevoie de periaj, de doua ori pe zi: odata cu o pasta de dinti, cu continut scazut de fluor, iar a doua oara, fara pasta de dinti. De asemenea, pentru copiii cu varste intre 2-6 ani exista pasta de dinti cu dozaj diferit de fluor in continutul lor (ajungandu-se pana la "mediu"). Dupa varsta de 6 ani se poate folosi pasta de dinti cu o doza de fluor normala. De la ce varsta il poti spala pe dinti? Curatarea danturii se face inca din faza cresterii primilor dinti de lapte. Imediat dupa aparitia primilor dintisori ai bebelusului, se curata suprafata acestora cu un prosopel foarte curat si umezit. Miscarile trebuie sa fie usoare, sa nu raneasca gingia. In plus, pentru periaj va trebui sa folosesti periute de dinti speciale pentru copii.
Importanta periutei de dinti si a periajului O mare importanta trebuie acordata si periutei de dinti. Capul periutei trebuie sa fie mic, adaptat dimensiunilor cavitatii bucale a micutului. Perii trebuie sa fie din material sintetic, sa fie moi, si rotunjiti la capat. Asigura-te ca micutul tau invata o tehnica de spalare a dintilor corecta: cu periuta in unghi de 45 de grade fata de suprafata dintilor, si executa miscari rotative, pe exteriorul si interiorul dintilor, exercitand o apasare mai mare spre partea cu care mestecam sau muscam. Printr-un periaj corect, sunt indepartate bacteriile, in special din zona gingiei, fiind astfel prevenite aparitia cariilor dentare si problemele gingivale Copiii sub 3 ani vor fi ajutati de parinti pana cand acestia vor putea sa isi faca singuri periajul corect.
Invata-l pe micut sa se spele dupa fiecare masa, iar daca nu, cel putin de doua ori pe zi (o data dimineata, dupa micul dejun, si o data seara, inainte de culcare). Durata optima pentru un periaj corect este de circa trei minute. Pentru a evita contaminarea periutei cu bacterii, ai grija sa o inlocuiesti la sase saptamani. Ajuta-ti copilul sa-si mentina o dentitie sanatoasa urmand cei 3 pasi: 1.Asigura-i o dieta echilibrata bogata in vitamine si minerale, dar redusa in hidrati de carbon, prezenti mai ales in dulciuri. Cu cat alimentul este mai prelucrat, acesta va contine mai putine vitamine si saruri minerale, calitatile sale nutritive fiind foarte reduse. De aceea, in mediul rural, unde alimentatia este naturala si mai putin preparata industrial, copiii au dintii mai sanatosi.
Limiteaza-i, pe cat posibil, gustarile dintre mese; 2.Asigurandu-te ca micutul se spala corect pe dinti de cel putin 2 ori pe zi; 3.Nu uita de controlul stomatologic la intervalul stabilit. In plus, pentru a sustine structural evolutia dintilor, chiar de la aparitia primilor dinti (5-6 luni), consulta medicul stomatolog pentru indicatii in privinta administrarii unor suplimente de fluor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod