Din 1950, când medicul Ernest Gräfenberg anunţa pentru prima oară existenţa punctului G, au apărut o mulţime de teorii despre acest subiect, dar nimeni nu a reuşit să stabilească dacă este o legendă sau un lucru real. Cercetătorii americani au rezolvat de curând una dintre cele mai mari controverse ale sexualităţii femeilor: punctul G nu este un mit.
Misteriosul punct G, o zonă erogenă vaginală de mare sensibilitate, a cărei existenţă a făcut obiectul a numeroase controverse în ultimele decenii, a fost identificat într-o parte anatomică, potrivit unui studiu american publicat miercuri în Journal of Sexual Medicine.
Medicul Adam Ostrzenski de la Institutul de ginecologie din St. Petersburg, din Florida, a realizat o disecţie a peretelui interior al vaginului, pe cadavrul unei femei în vârstă de 83 de ani. Această disecţie a confirmat existenţa punctului G, care se prezintă sub forma unei mici cavităţi, bine delimitată, în spatele membranei perineale, la 16,5 milimetri de partea superioară a orificiului uretrei. Punctul G formează astfel un unghi de 35 grade cu partea laterală a uretrei, afirmă cercetătorul.
Format din trei regiuni distincte, punctul G măsura pe acel cadavru 8,1 milimetri în lungime, o adâncime cuprinsă între 3,6 milimetri şi 1,5 milimetri şi o înălţime de 0,4 milimetri, relatează agenţia Mediafax.
"Acest studiu a confirmat existenţa anatomică a punctului G, fapt ce ar putea conduce la o mai bună înţelegere şi la o ameliorare a funcţiilor sexuale ale femeilor", a explicat medicul Ostrzenski, principalul autor al studiului.
Irwin Goldstein, editorul-şef al revistei medicale Journal of Sexual Medicine, subliniază importanţa cercetărilor din domeniul sănătăţii sexuale a femeilor şi consideră că acest studiu, realizat pe un singur cadavru, "se adaugă numărului tot mai mare de texte şi cunoştinţe despre anatomia sexuală a femeilor şi despre fiziologia lor".
Ideea existenţei punctului G a fost avansată pentru prima dată în 1950, de medicul Ernest Gräfenberg. Este vorba de o zonă erogenă de o extremă sensibilitate. Stimulată, ea permite obţinerea unei mari excitări sexuale şi a unei senzaţii intense de plăcere.
Punctul G există! Cum au descoperit savanţii americani misterioasa zonă erogenă
Din 1950, când medicul Ernest Gräfenberg anunţa pentru prima oară existenţa punctului G, au apărut o mulţime de teorii despre acest subiect, dar nimeni nu a reuşit să stabilească dacă este o legendă sau ceva real. Cercetătorii americani au rezolvat de curând una dintre cele mai mari controverse ale sexualităţii femeilor: punctul G nu este un mit.