O echipa de medici coordonata de prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a efectuat primul transplant de celule stem din Romania pentru o afectiune a ficatului.
Corectarea unui defect metabolic
Pacienta T.L., in varsta de 46 ani, suferea de o afectiune metabolica a ficatului, pe care medicii spera sa o corecteze cu ajutorul transplantului celular. Cazul constituie o premiera din mai multe puncte de vedere. Initial, bolnava T.L suferea de ciroza hepatica si cancer al ficatului. Pe acest fond, in cursul anului 2001 au aparut mai multe hemoragii digestive foarte grave. In conditiile crizei de organe din Romania, bolnava nu ar fi putut fi transplantata cu un ficat de la un donator aflat in moarte cerebrala, din cauza pozitiei de pe lista de asteptare, precum si a cancerului asociat. "De aceea a fost propusa varianta transplantului "domino", prin care bolnavei i-a fost transplantat ficatul pacientei B.M. Aceasta suferea inca de la nastere de o afectiune cu determinism genetic, denumita hipercolesterolemie familiala. Din cauza acestei afectiuni, atat in ficat, cat si in afara ficatului nu se sintetizau receptori colesterolici, ceea ce conducea la acumularea colesterolului in diverse locuri din organism, mai ales la nivelul arterelor. Singura solutie terapeutica pentru pacienta B.M. era inlocuirea ficatului, care a fost efectuata cu succes pe 26 septembrie 2001. Totusi, cu exceptia defectului metabolic care determina acumularea de colesterol, ficatul era normal. De aceea s-a decis utilizarea ficatului pentru bolnava T.L., contand in plus pe faptul ca aceasta nu avea defectul genetic al primitoarei, ca atare receptorii colesterolici puteau fi sintetizati, intr-o anumita masura, in tesuturi si organe situate in afara ficatului. Aceasta ipoteza s-a confirmat. Bolnava T.L., transplantata in aceeasi zi (26 septembrie 2001) cu ficatul primit de la pacienta B.M., a avut o evolutie postoperatorie favorabila. La patru ani de la operatie este vindecata atat de ciroza, cat si de cancer, dezvoltand in schimb o forma moderata de hipercolesterolemie, pentru care urmeaza tratament. Transplantul de celule stem a fost efectuat pentru a incerca corectarea acestui defect metabolic", a declarat prof. dr. Irinel Popescu.
Celule introduse in artera hepatica
In ultimul timp, la nivel mondial, castiga din ce in ce mai mult teren ideea transplantului celular. In afectiunile hepatice a fost incercat mai intai transplantul de hepatocite (celulele din care este alcatuit ficatul normal). "Rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor, iar prepararea unei mase suficiente de hepatocite necesita existenta unui ficat, ceea ce mai ales in tarile unde exista o criza cronica de organe (cum este cazul Romaniei) nu este totdeauna usor. Transplantul de hepatocite adulte este, in acelasi timp, un alotransplant (de la un donator cu o configuratie antigenica diferita) si necesita imunosupresie permanenta (la fel ca si in cazul transplantului de organe)", a mai spus prof. dr. Irinel Popescu. Celulele stem sunt celule primordiale, care pot fi preparate atat din maduva osoasa, cat si din sangele periferic. Infuzate ulterior in diverse organe, ele se transforma in celule adulte ale organului respectiv si preiau functiile deficitare ale acestuia. Intre pionierii metodei se numara cardiologii, care au folosit transplantul de celule stem la bolnavii cu sechele de infarct de miocard. Astfel de interventii au fost efectuate si in Romania, la Institutul de Cardiologie din Timisoara.
Transplantul de celule stem pentru o afectiune hepatica este o premiera mondiala aproape absoluta. Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni a fost inclus intr-un studiu al Spitalului Hammersmith din Londra, impreuna cu Universitatea Cambridge, in cadrul caruia au mai fost efectuate in cursul acestui an alte 5 transplante de celule stem, la pacienti din Marea Britanie. In toate cele 5 cazuri indicatia de transplant a fost o afectiune cronica a ficatului (hepatita cronica, ciroza), rezultatul asteptat fiind ameliorarea probelor hepatice (transaminaze, bilirubina etc.). Acest efect a fost obtinut in 3 din cele 5 cazuri, rezultat care poate fi considerat foarte promitator.
Doamna T.L. este pacienta cu numarul 6 dintr-un trial de aproximativ 25 de cazuri, coordonat de profesorul Nagy Habib de la Spitalul Hammersmith din Londra. Celulele care au fost introduse in artera hepatica a pacientei au fost preparate la Universitatea Cambridge din sangele periferic al bolnavei, care a fost recoltat si pregatit initial in Institutul Clinic Fundeni.
Deosebirea fata de cazurile transplantate in Marea Britanie este aceea ca in cazul pacientei T.L. testele hepatice sunt absolut normale, efectul asteptat al transplantului fiind corectarea unui deficit metabolic, materializat prin scaderea colesterolului.
Interventia a decurs normal si bolnava se simte bine in prezent. Evaluarea rezultatului interventiei va fi facuta peste doua saptamani, interval de timp considerat minim pentru transformarea celulelor stem provenite din sangele bolnavei in celule hepatice adulte.
In cazul in care trialul inceput de cercetatorii britanici va confirma eficienta transplantului de celule stem in afectiunile ficatului, se deschid o serie de perspective extraordinare pentru tratamentul acestor afectiuni. In multe cazuri, bolile ficatului vor putea fi vindecate definitiv prin aceasta metoda, in altele se vor obtine ameliorari semnificative si, in sfarsit, in alte cazuri, metoda poate fi folosita ca o punte ("bridge") la bolnavii aflati in asteptarea transplantului, dar care risca sa nu ajunga la interventie din cauza deteriorarii majore a functiei hepatice.
La aceasta interventie au participat: dr. Marian Croitoru si dr. Pavel Platon, din Laboratorul de Angiografie al Institutului de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu", prof. dr. Dan Colita, seful programului de transplant medular din Institutul Clinic Fundeni, dr. Virginia Mirea, sefa Centrului de Transfuzii Sanguine din Institutul Clinic Fundeni, dr. Simona Dima, specialist in transplantul celular, dr. Doina Hrehoret, responsabila de urmarirea clinica a bolnavilor transplantati hepatic.
Comentarii (2)
As vrea foarte mult sa stiu in ce masura poate ajuta transplantul de celule stem un bolnav de cancer hepatic in varsta de 75 de ani, cu metastaze in colon, oase si plamani? Nu speram miracole si vindecare, vrem doar o ameliorare a starii generale, raspunde foarte bine la toate tratamentele, la momentul diagnosticarii (fara metastaze) speranta de viata era de maxim 4 luni, si cu ajutorul lui Dumnezeu au trecut aproape 6 ani, iar el e pe picioare. Doar ca la ultimele analize s-a decis oprirea chemoembolizarii, si toate tratamentele de combatere si s-a propus tratamentul simptomatic, fara medicamente agresive care sa-i afecteze calitatea vietii si mai mult. As aprecia foarte foarte mult un raspuns, si va multumesc.
1 transplantul domino -uzual donorul are familiar amiloid neuropathy. cazul transplantat de prof IP este primul in lume cu donor cu hipercolesterolemie esentiala. cazul a fost prezentat la un congres, in prezenta prof STARZL,care a apreciat aceasta premiera/chiar in anul aniversarii a 40 ani de la primul TH la PITTSBURG/ Pentru mine este o surpriza de o mare valoare stiintifica sa aud de aceeasi caz, recipientul ficatului cu primul domino cu hipercolesterolemie esentiala, care este in fapt si premiera pt transplant stem in scop curabil pt o afectiune metabolica.Cu respect,dr ghivan corina
Posteaza comentariu