Sangele placentar se recolteaza la nasterea copilului din cordonul ombilical, dureaza aproximativ 30 de secunde si nu prezinta niciun pericol pentru copil si mama. Posibilitatile promitatoare oferite de utilizarea celulelor stem in aproximativ 70 de boli dintre cele mai grave (majoritatea mortale) sunt date de proprietatile lor de a se transforma in diferite celule adulte perfect functionale si de a inlocui celulele bolnave cu unele sanatoase.
Celulele sangelui placentar sunt tinere, fiind recoltate la inceputul vietii copilului. Prin congelare nu se deterioreaza si nu se modifica.
Cord Blood Center s-a infiintat in 2004 si in martie 2006 a efectuat prima recoltare de sange placentar din Romania. Functioneaza sub girul Agentiei Nationale de Transplant, cu autorizatia de functionare emisa de Ministerul Sanatatii din Romania si Colegiul Medicilor din Romania si ii puteti gasi in Cluj Napoca, str. Eftimie Murgu nr. 2A, telefon: 0266.444.442, office@cordcenter.ro, www.cordcenter.ro
Dincolo de serviciul de prelevare a sangelui placentar in sistem privat, exista si o latura sociala: in cazul in care in familiile care au apelat la aceasta procedura exista un copil bolnav de leucemie, limfom sau alta boala maligna si se doreste prelevarea de sange placentar pentru cel de-al doilea copil, aceasta din urma recoltare se face in mod gratuit.
Get the Flash Player to see this player.
Banca publica si banca privata de sange placentar
"Daca o familie alege sa-si depoziteze sangele copilului pentru folosirea lui in scop propriu inseamna ca detine drept de proprietate asupra ceea ce se depoziteaza si discutam despre o banca privata. In ceea ce priveste bancile publice, acestea ofera posibilitatea mamicilor de a dona sangele placentar care apoi va fi procesat si stocat, aparand intr-un registru public si fiind oferit gratuit unui potential primitor", explica dr. Sergiu Habago, director pe Romania al Cord Blood Center, firma care a adus aceasta procedura in Romania. De aceea se incearca administrarea unui registru de sange placentar la care sa aiba acces, in mod gratuit, toti cetatenii romani.
O mamica are 3 solutii la nasterea copilului: fie accepta contra cost prelevarea si depoziteaza sangele pentru uzul propriu, fie accepta prelevarea si doneaza sangele, fie refuza donarea si sangele este aruncat impreuna cu placenta. De aceea, inainte de a fi facuta alegerea informarea despre aceasta procedura trebuie sa fie foarte bine facuta.
In lume s-au facut peste 10.000 de transplanturi cu celule stem, SUA fiind inregistrate cele mai multe cazuri reusite. In Romania a exista un caz de leucemie in care parintii au apelat la celuele stem prelevate de la unul dintre copii in scopul vindecarii celui de-al doilea, iar compatibilitatea a fost foarte mica. In general, compatibilitatea sangelui pentru frate/sora este de 25%.