Prajeste mai sanatos cu ajutorul microundelor



Semiprepararea cartofilor in cuptorul cu microunde inainte de a-i praji reduce nivelul de acrilamida, o substanta posibil cancerigena, potrivit unui nou studiu. Acrilamida se formeaza la temperaturi inalte, pe parcursul procesului de gatire. Numeroase studii au incercat sa gaseasca o cale prin care sa se reduca nivelul de acrilamida din chipsuri. Studiul cercetatorilor turci, publicat saptamana aceasta in Jurnalul de Stiinta in Alimentatie si Agricultura, arata ca supunerea cartofilor la microunde inaintea momentului prajirii propriu-zise reducea timpul de prajire si implicit nivelul de acrilamida produsa.
Dupa ce cartofii au fost semipreparati in cuptorul cu microunde, continutul de acrilamida s-a redus pana la 36%, 41% si 60% la temperaturi de 150 de grade Celsius, 170 de grade si respectiv 190 de grade. "Semiprepararea cartofilor in cuptorul cu microunde solicita un timp scurt; s-a dovedit ca alimentele semipreparate aveau o culoare mai acceptabila, probabil datorita supunerii la un tratament cu caldura mai lejer", au explicat cercetatorii implicati in studiu.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • atomeioana pe 7 Nov 2006, 13:11
    despre microunde

    Sub actiunea microundelor, mancarea preparata la cuptorul isi pierde, orice valoare nutritiva. Beneficiul este doar acela ca se incalzeste, se prepara mai repede. Doar atat. Chiar ma gandeam sa-l folosesc la incalzirea mai rapida a mancarii copilului meu, dar am renuntat la idee de indata ce am aflat de pe Discovery parerea specialistilor.

    0
    0

  • mihaela cristea pe 6 Nov 2006, 22:13
    despre cartofi prajiti

    poate e adevarat ca se reduce nivelul de acrilamida, dar ce se intampla cu interventia microundelor in structura alimentelor? sunt pareri ca modificarea alimentelor sub actiunea microundelor este nociva sanatatii

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod