Elixirul tineretii din vinul rosu
O substanta din componenta vinului este posibil sa fie un adevarat elixir al tineretii, reducand si stopand aparitia semnelor imbatranirii. Un studiu recent arata ca soarecii obezi carora li s-a administrat o dieta bogata in calorii au trait mai mult si au avut inimi si plamani mai sanatosi dupa ce li s-a administrat substanta mai sus mentionata, denumita resveratrol. Molecula a inversat activitatea tipica a genei asociate cu afectiunile de inima, diabetul si alte afectiuni legate de obezitate. Conducatorii studiului de la Scoala Medicala Hravard, Boston, Massachusetts, au declarat: "Modificarile pozitive pe care le-am observat la cobaii obezi tratati cu resveratrol, cum ar fi cresterea sensibilitatii la insulina, descresterea nivelului glucozei, dezvoltarea unui tesut din inima si plamani mai sanatos, sunt indicatori clinici care ne sugereaza ca putem interveni in afectiunile asociate procesului imbatranirii: cele doua tipuri de diabet, afectiunile de inima si cancer. Insa, numai in timp si dupa mai multe cercetari, vom sti cu siguranta...". Resveratrol este un antioxidant puternic produs de anumite plante ca un raspuns de aparare impotriva anumitor leziuni sau a actiunii anumitor ciuperci. De regula, se afla in pielita strugurilor, alune, dude si in mod special, in vinul rosu. Consumul de vin rosu este folosit pentru a explica paradoxul cunoscut sub denumirea de cel francez: rata afectiunilor de inima este mai scazuta in tari precum Franta in comparatie cu alte tari industrializate. In 2003, cercetatorii au descoperit ca, in urma tratarii drojdiei cu resveratrol, data de expirare se prelungea cu pana 60%. Studii ulterioare au aratat ca aceasta substanta a marit perioada de viata la viermi si muste cu pana al 30% si la pesti cu pana la 60%. Acest studiu recent este primul care prezinta rezultatele folosirii acestei substante la mamifere. "Soarecii/ cobaii sunt mult mai apropiati pe scara evolutiei de oameni decat orice alt organism tratat cu aceasta substanta. Acest lucru ne aduce speranta ca un astfel de impact vom observa si pe oameni, fara efecte secundare negative", au precizat conducatorii studiului. Cercetatorii au descoperit ca, in jurul varstei de 60 de saptamani, soarecii obezi tratati cu resveratrol au inceput sa supravietuiasca cu trei pana la patru luni mai mult decat acei cobai care nu au fost tratati. La varsta de 114 saptamani -varsta a treia pentru acest tip de mamifere- mai mult de jumatate din soarecii netratati au murit. In opozitie, cel putin doua treimi din mamiferele care au primit resveratrol au continuat sa traiasca.
Posteaza comentariu