O echipa de experti ai Uniunii Europene vor inspecta saptamana aceasta stadiul in care Romania a reusit sa se alinieze cerintelor europene privind stoparea producerii de organisme modificate genetic (OMG), potrivit Ministerului Agriculturii.
Inspectia include vizite la fermieri care cultivau organisme modificate genetic sau la unitati de procesare a furajelor. Pentru a putea exporta alimente pe piata europeana, dar si pentru a-si vinde produsele pe piata locala fermierii romani trebuie sa demonstreze ca sunt „curati” si ca folosesc soiuri non-OMG.
Decizia Romaniei de a se alinia politicii agricole a Uniunii Europene in privinta regimului OMG-urilor si de a interzice cultivarea de soia modificata genetic a determinat revolta cultivatorilor, care au caracterizat masura drept „exces de zel”.
Ministerul a decis stoparea productiei de astfel de soiuri inca din 2006, insa legea a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007. La noi se cultivau pana anul trecut aproximativ 110.000 de hectare de terenuri cu OMG, din care mai bine de 70% cu soia.
In tari precum Spania, soiurile modificate genetic sunt acceptate de Uniune, insa tot procesul este atent monitorizat pentru ca transabilitatea sa fie perfecta. La noi, oficialii Ministerului Agriculturii au preferat sa stopeze productia de OMG si nu sa asigure transparenta productiei de soia modificata genetic.
In prezent, singurul organism modificat genetic aprobat de Comisia Europeana pentru a fi cultivat este porumbul, dar in Romania nu exista inca niciun producator interesat de acest segment.
Posteaza comentariu