Cunoscuta specialistilor
sub numele de acid panganic, pro-vitamina B15 a fost descoperita in 1951
de un biochimist. Este o substanta care imbunatateste oxigenarea celulelor,
a muschilor si a tesuturilor conjunctive. Specialistii au demonstrat ca
poate fi utila in starile de oboseala, in migrene, probleme cu inima sau
in tulburari ale drenajului sanguin, toate aceste afectiuni fiind cauzate
si de o slaba oxigenare a organismului.
B15 ajuta in calmarea durerilor provocate de afectiunile reumatice,
de artrita si poate fi de folos in eliminarea toxinelor din organism.
Alimentele care contin aceasta substanta sunt taratele de orz, orezul integral si drojdia de bere, dar poate fi gasita si in caise, dovlecei, miez de nuca, susan, organe si oua.
Necesarul zilnic de vitamina B15 este de 6 miligrame, dar poate fi consumata si in cantiati putin mai mari de persoanele care fac efort fizic mare, de sportivii de performanta, de cei care au activitati intelectuale sau care consuma in cantitati mari cafea ori alcool.