Informatiile furnizate de sondaj evidentiaza, pe de o parte, o stare de optimism a populatiei, iar pe de alta parte, reflecta o realitate, deoarece respondentii care isi apreciaza starea de sanatate ca fiind buna sau foarte buna inseamna ca sunt oameni, care nu s-au confruntat cu probleme medicale grave. Totodata, pot fi persoane care sufera de anumite afectiuni, dar nu spun de existenta acestora.
Cu toate acestea trebuie remarcat ca peste un sfert dintre persoanele chestionate recunosc ca au o stare de sanatate proasta sau foarte proasta, procent care nu poate fi neglijat si care mai opreste din elanul "sanatos" al romanilor.
Chiar si atunci cand starea de sanatate este buna ar trebui ca anumite categorii de populatie, expuse la anumite riscuri legate de varsta, de antecedente familiale, sa faca cateva controale medicale periodice. Un comportament responsabil fata de sanatatea lor, mai ales dupa o anumita varsta, poate diminua procentul persoanelor cu sanatate precara.
Ministerul Sanatatii a inceput, pe domenii mari de patologie, realizarea unor register nationale. In aceste registre sunt incluse boli precum: cancerul, afectiunile cardiovasculare si diabetul, iar fiecare persoana poate fi idenficata in mod unic, dupa codul numeric personal. Cand vor fi terminate si vor intra in functiune aceste registre, si vor putea fi extinse pe toate categoriile mari de patologie, vom avea o situatie concreta, corecta si reala asupra sanatatii populatiei.
Optimismul: epidemia romanilor
Potrivit unui sondaj, 70% dintre romani cred ca starea lor de sanatate e buna si foarte buna. Este foarte greu de spus care este starea reala a populatiei atat timp cat nu exista studii concrete.
Posteaza comentariu