"Introducerea cu succes a acestui nou tip de vaccin depinde de crearea unui parteneriat puternic intre programele de sanatate si programele de educatie pentru sanatate. Modul in care se introduce si promoveaza vaccinul HPV trebuie sa se bazeze pe conditiile locale specifice si pe activitati fezabile si acceptabile din punct de vedere cultural", scriu reprezentantii organismelor internationale ministrului Sanatatii.
In scrisoare se mai arata ca vaccinurile impotriva HPV au un mare potential de a intari interactiunea intre diferitele servicii de sanatate si de a oferi o noua modalitate de a preveni cancerul de col uterin pe o scara foarte larga. Strategiile nationale de control al cancerului de col uterin trebuie adaptate in asa fel incat sa poata incorpora noul vaccin. Vaccinarea anti HPV are un mare potential de a asigura sinergie intre programul de vaccinari, programul de control al cancerului si programele de sanatate a reproducerii, inclusiv cele dedicate adolescentilor.
Ministerul Sanatatii a lansat oficial, pe 14 iunie 2009, campania de informare pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin sub mesajul "Tu decizi pentru sanatatea fiicei tale. . Finantata integral de catre companiile producatoare a vaccinurilor anti-HPV, campania MS are o componenta predominanta de comunicare directa care vizeaza parintii, medicii si profesorii, principalele categorii responsabile de dezvoltarea copiilor. Decizia de a demara vaccinarea va fi luata insa numai dupa finalizarea campaniei de informare, in functie de rezultatele si gradul de acceptabilitate al acesteia.
Informeaza-te!"
OMS, UNICEF si Fondul ONU pentru Populatie sustin campania de vaccinare anti-HPV
Reprezentantii in Romania ai celor trei organisme internationale isi exprima, printr-o scrisoare adresata ministrului Sanatatii, dr. Ion Bazac, disponibilitatea de cooperare conform mandatelor oferite de catre Statele Membre.
De TopSanatate