Medicii recomanda un consult anual al sanilor

Daca tinem cont de faptul ca in Romania, cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer diagnosticata la femei ne vom da seama de rolul pe care il joaca un consult anual al sanilor. Nu doare, nu costa foarte mult si iti poate salva viata, deoarece daca tumora canceroasa este depistata si tratata la timp este perfect curabila.
"Trebuie sa inducem in mintea femeii ideea ca daca un cancer la san sau in zona genitala este depistat in faza incipienta este perfect tratabil. Daca in urma unui consult senologic, femeia descopera o formatiune la nivelul sanului are tendita sa intre in panica si sa isi puna singura diagnosticul de cancer la san. Insa, trebuie sa tinem cont si de faptul ca 8 din 10 noduli la san nu sunt cancerosi", ne spune Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica - ginecologie la Centrul Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului Gynecoland, o clinica specializata in diagnosticarea si tratarea patologiei sanului.

De aceea, trebuie sa fim responsabile cu sanatatea noastra si sa ne programam un consult senologic in fiecare an. Exista mai multe tipuri de investigatii pe care le poti face:

  • consultul simplu;

  • ecografia: este o procedura nedureroasa, rapida, nu prezinta riscuri si este recomandata si inainte de varsta de 35 de ani, spre deosebire de mamografie care poate fi efectuata doar dupa aceasta varsta;

  • sonoelastografia: o noua tehnica ecografica prin care se masoara calitativ si cantitativ elasticitatea tumorilor mamare. Nu iradiaza sanul cum face mamografia si poate fi repetata ori de cate ori este necesar, fiind o metoda absolut deloc dureroasa;

  • termografia: investigatie neinvaziva, nedaunatoare nici pentru pacient nici pentru medic, cu o acuratete comparabila cel putin cu celelalte metode de diagnostic imagistic.
    Cu ajutorul ei se pot detecta bolile inainte de a se manifesta;

  • mamografia: presupune o serie de imagini ale tesutului sanilor realizate cu raze-x. Pentru femei este un test deosebit de important deoarece cu ajutorul mamografiei, cancerul la san poate fi detectat inca din primele faze. Asociatia Medicala Americana,  Colegiul American de Radiologie si Colegiul American de Obstretica si Ginecologie recomanda femeilor ca mamografia sa devina un examen de rutina dupa varsta de 40 de ani.

Aceste teste precum ecografia sau mamografia ajuta la depistarea unei tumori maligne, insa diagnosticul cert de cancer mamar se pune numai dupa biopsie. Pe langa ele, mai avem la indemana autopalparea ca masura preventiva pe care o putem practica acasa.


Cum se face autopalparea?

1. Imediat dupa menstruatie;
2. In fata oglinzii, de obicei dupa dus, dezbracata pana la brau (fapt ce ajuta observarea eventualelor modificari de forma, vascularizatie, volum, a eventualelor retractii mamelonare, a eventualelor asimetrii, a eventualelor modificari tegumentare, a nodulilor superficiali care "bombeaza" uneori sub piele, precum si a oricaror anomalii instalate de la o luna la alta);
3. Cu palma cu degetele reunite, cu mana relaxata (fapt ce creste sensibilitatea tactila a degetelor), cu blandete, evitand gesturile traumatizante;
4. Sanul se palpeaza si se inspecteaza bilateral de la stern pana la marginea laterala a toracelui si de la limita lui superioara pana la santul submamar, iar areola mamara si mamelonul se examineaza separat, cu mare atentie;
5.
La sfarsitul examinarii se exercita o usoara presiune digitala atraumatica asupra mamelonului si a areolei, fapt ce permite exprimarea unei eventuale secretii mamelonare (intotdeauna patologica in afara perioadei de lactatie);
6. Palparea sanilor trebuie completata in mod sistematic cu palparea regiunilor axilare (zona numita in mod popular "sub-brat") pentru depistarea unor eventuali ganglioni limfatici palpabili (sanul dreneaza limfatic la nivel axilar). Palparea axilei este necesara si datorita faptului ca, de multe ori, glanda mamara prezinta o prelungire axilara anatomica (fiziologica);
7. Orice anomalie sesizata cu ocazia acestor autoexaminari lunare trebuie sa aduca de urgenta pacienta in fata medicului specialist.


In fiecare an, 6000 de romance depisteaza un cancer de san

In Romania, sunt diagnosticate anual aproximativ 6.000 de femei cu aceasta maladie. Incidenta cancerului la san creste cu 10% anual, una din zece femei dezvoltand pe parcursul vietii o tumora mamara maligna. Cancerul este a treia cauza de mortalitate dupa accidentele de circulatie si bolile cardiovasculare.

Principalii factori care duc la diagnosticarea cancerului la san in stare avansata sunt ignoranta, spaima de diagnostic, dar mai ales lipsa educatiei pentru sanatate. Studiile arata ca in Romania, doar 5% dintre femeile bolnave de cancer mamar afla acest lucru in timp util, pentru ca mai putin de 20% dintre femei apeleaza la investigatii periodice.
Atunci cand cancerul la san este descoperit timpuriu, rata de supravietuire pe 5 ani este de 96%. Sfatul medicilor este de a apela la mamografia de screening, intrucat poate reduce mortalitatea cu 30% la femeile de 50 de ani si cu 18% la femeile de peste 40 de ani, iar mai nou, la sonoelastografie, o metoda care nu iradiaza sanul, putand fi repetata de cate ori este nevoie.


Britanicii au descoperit un tratament revolutionar pentru cancerul mamar

La sfarsitul lunii trecute, publicatia britanica DailyMail facea referire la un tratament revolutionar pentru cancerul mamar care presupune o interventie cu laser de doar cateva minute, fara a afecta celulele sanatoase.

Terapia fotodinamica, cum este numit noul tratament foloseste medicamente antitumorale care sunt activate prin intermediul luminii. In timpul interventiei se injecteaza un medicament in sangele pacientului care determina o sensibilitate crescuta a celulelor la lumina. Acest tip de interventie poate fi utilizata si in tratamentul cancerului de piele sau a altor formatiuni maligne. Anul acesta, chirurgii britanici vor experimenta terapia pe 20 de paciente afectate de cancer mamar, urmand ca ea sa fie utilizata in sase ani daca inregistreaza efectele scontate.


Sfatul specialistului
Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica - ginecologie la primul Centru Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului din Romania, Gynecoland

"La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticata de cancer la san.
Aproximativ 70% dintre aceste cazuri sunt descoperite prin auto-examinare. Nu toti nodulii sunt detectabili la palpare, de aceea recomandam consultul senologic anual, insotit de sonoelastografie, iar la femeile de peste 40 de ani consultul de mamografie. Daca descoperiti un nodul, nu intrati in panica, intrucat 8 din 10 noduli la san nu sunt cancerosi”.




Sfatul psihoterapeutului
Lena Rusti, psihoterapeut si specialist TopSanatate

"Nu astepta ajutorul doar de la medicamente sau de la medicii care sunt in jurul tau. Mobilizeaza-te si din interior si lupta pentru viata ta. Iti poti gasi multe motivatii. Poate cei pe care ii iubesti, poate lucrurile pe care nu le-ai facut sau nu le-ai vazut inca, poate credinta ca ai un rost pe aceasta lume. Fiecare persoana in parte are nevoie sa priveasca in interior si sa gaseasca acest lucru magic care sa dea sens vietii. Atunci cand apare depresia si disperarea data de boala, e destul de greu sa o facem. Insa odata gasit acest lucru, el ne da sansa de a trai".


Articole utile:
Cancerul la san: perfect curabil daca e tratat la timp!
Recuperarea dupa cancerul la san
Mamografia: cum se face?
2 metode care depisteaza cancerul la san
Ghid de autoexaminare a sanilor
O terapie inovatoare pentru cancerul mamar avansat si metastatic
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MARILENA pe 2 Ian 2012, 22:43
    ecografie la sani

    cand este bine sa fac ecografia la sani inainte sau dupa menstruatie? este normal ca inainte de menstruatie sa doara doar un san?

    1
    0

  • mihaeladragomir1980 pe 3 Dec 2009, 11:21
    dar chisturile?

    eu am facut o ecografie acum 6 luni si mi-au spus ca am numeroase microchisturi de dimensiuni circa 3-6 mm. La inceput am fost speriata, dar acum mi-a mai trecut, doctorii spun ca nu sunt de natura canceroasa, chisturile.Mi-au spus sa fac o alta ecografie la un an sa vedem dc au mai crescut, sau dc s-au micsorat. Pt mamografie mi-au spus ca nu este cazul, mai ales ca am doar 29 de ani. Rog pe oricine poate sa-mi dea alte informatii despre microchisturi la sani, sa-mi scrie, orice info pentru mine este f importanta. Va multumesc

    0
    2

  • gabriel pe 8 Oct 2009, 17:22
    atentie la doctorii spagari

    de evitat pentru consultatie doctor badica adrina de la victor babes bucuresti. se baga in sema ca sa castige un ban.

    0
    0

  • mackanzie pe 21 Iul 2009, 09:36
    consult anual

    Parerea mea este ca daca medicii recomanda un consult anual al sanilor sa fie decontat de c.a.s.,ecografia de ex pt ca lumea nu are bani sa dea 100 sau 150 pe o eco.Lumea moare de foame,nu avem unde sta ,serviciu nu ne putem gasi abia ne ducem zilele la asta nu v-ati gandit.Faceti acest consult sa fie accesibil omului de rand nu preturi de bogatasi ca tara e in criza si oamenii sunt disperati ca nu au ce pune pe masa la copii.Daca tot recomanda sa ia masuri ca acest consult sa fie decontat daca ai intereseaza soarta pacientelor.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod