Romania ocupa locul 1 in Europa ca numar total de cazuri de Hepatita C, conform datelor de prevalenta raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii1 si locul 4 ca rata a mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice: 44.5 decese la suta de mii de locuitori, in conditiile in care media europeana este de 15 decese la suta de mii de locuitori.
Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF), impreuna cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH) marcheaza astazi Ziua Internationala de Lupta impotriva Hepatitei.
Prof. Dr. Carol Stanciu, Presedinte al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie atrage atentia asupra necesitatii de diagnosticare si tratare precoce a hepatitei cronice C, deoarece in caz contrar conduce la consecinte grave. „Hepatitele cronice au impact asupra starii de sanatate a populatiei in special pe termen mediu si lung, si asta prin consecintele grave pe care le au: ciroza hepatica si cancerul hepatic. ”. Pentru a preveni aceste redudabile consecinte, este esential sa diagnosticam si sa tratam precoce hepatita cronica C
Varful epidemiei de hepatita C va fi atins in 2020
„Estimarile specialistilor arata ca varful epidemiei de hepatita C in Romania va fi atins in jurul anului 2020, datorita cumularii pacientilor infectati inainte de 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a mentionat Prof. Dr. Oliviu Pascu, Presedinte al Comisiei de Gastroenterologie si Hepatologie a Ministerului Sanatatii.