Fii atent la hepatita B!

Hepatita B este o afectiune grava a ficatului cauzata de virusul hepatitic B. Mai mult de doua miliarde de oameni - sau aproape o treime din populatia lumii - au intrat in contact cu virusul. In Romania, aproape 1 milion de persoane (intre 2% si 7% - conform estimarilor OMS) sufera de hepatita cronica B.
Peste 350 de milioane de oameni din intreaga lume sunt infectati cronic cu acest virus, ceea ce face ca fenomenul sa devina o problema semnificativa de sanatate publica globala.


Hepatita B: inamicul ficatului tau

"Ficatul este un organ unic. Este, de asemenea si cel mai mare organ din corpul uman si poate sintetiza 2.500 de substante cunoscute si inca 25 de substante necunoscute", ne spune Prof. Dr. Mircea Diculescu, Directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie, din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Cele mai importante functii ale ficatului includ:

  • producerea bilei, substanta chimica folosita in digestia alimentelor;
  • stocarea a peste jumatate din rezervele de agenti anti-bacterieni din organism care combat infectiile;
  • filtrarea si indepartarea resturilor organice, medicamentelor si substantelor toxice din sange;
  • producerea proteinelor care  asigura coagularea sangelui, oprind astfel sangerarea cauzata de taieturi sau rani;
  • controlul  nivelului  de colesterol din sange;
  • stocarea rezervelor de vitamine si  minerale.

Ficatul functioneaza ca parte a sistemului digestiv, asigurand energia, filtrarea si capacitatea de stocare a organismului.
Pentru a-si indeplini toate aceste functii si a evita astfel imbolnavirile, trebuie sa-ti protejezi ficatul. Iata ce poti face pentru a-i veni in ajutor:

  • Ai grija la consumul de alcool! Nu-ti ineca ficatul in bere, vin sau alte tipuri de bauturi alcoolice;
  • Mananca sanatos! Evita pe cat posibil alimentele procesate, care contin coloranti, conservati etc.
  • Ai grija cu medicamentele! "Toate medicamentele sunt chimicale", avertizeaza Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Directorul Institutului de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals". Nu lua astfel de substante decat daca ti-au fost recomandate de medic;
  • Fii atent la ce respiri! Ai grija la toate spray-urile si aerosolii. Evita sa-ti pui odorizante in masina si in locuinta, iar cand stergi praful pune-ti o masca si poarta manusi. "Toate aceste substante sunt tot chimicale care odata ajunse in organism ii fac rau ficatului", ne mai spune specialistul;
  • Mergi regulat la medic si efectueaza testele prin care poti depista daca ficatul tau este afectat sau nu de virusul VHB. De regula, hepatita B nu prezinta simptome, de aceea specialistii recomanda efectuarea testelor care verifica atat anticorpii impotriva virusului VHB, cat si diferite proteine produse de virus.

"Ficatul suporta tot ce-i oferim, nu se plange niciodata", afirma Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel. De aceea, pentru mentinerea sanatatii lui adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si echilibrat este esentiala.


Tratamentul eficient ajuta la prevenirea complicatiilor!

Nu exista un medicament care poate vindeca hepatita cronica B, dar exista tratamente care ajuta la prevenirea dezvoltarii complicatiilor severe sau a complicatiilor care pun in pericol viata pacientilor. Unele medicamente actioneaza prin cresterea raspunsului sistemului imunitar la infectie. Altele actioneaza interferand direct cu procesul prin care virusul se inmulteste in celula, reducand cantitatea de copii ale virusului din sange. Obiectivele tratamentului includ:

  • reducerea cantitatii de  virus din sange;
  • mentinerea unor nivele cat mai scazute de-a lungul timpului.

Pentru evitarea complicatiilor este necesara depistarea precoce a bolii. Depistarea infectiei cu VHB este importanta nu numai din cauza consecintelor asupra sanatatii individului, dar si pentru ca persoanele infectate pot raspandi boala intrucat nu stiu ca o au in organism.


De asemenea, faptul ca exista un vaccin care o poate preveni, este un aspect foarte important in evitarea infectarii. Datorita vaccinarii, incidenta hepatitei B la noi in tara a scazut simtitor in ultimii ani, ajungand la 4,5%. In cadrul Programului National de Imunizare impotriva Hepatitei B care functioneaza din anul 1994, toti copiii sunt vaccinati impotriva acestei boli in primele zile de la nastere.


Hepatita B si rezistenta virala

"Virusul hepatitei B este de 50 pana la 100 de ori mai contagios decat HIV, virusul care cauzeaza SIDA si asta pentru ca 'moare' la 120 grade Celsius, fata de 65 de grade la care se distruge virsul HIV", avertizeaza prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Hepatita B se transmite de la om la om prin sange si fluide umane. Boala se poate transmite prin contact sexual neprotejat, prin administrarea intravenoasa de droguri si folosirea in comun a acelor de seringa, si de la mama la fat, in timpul sarcinii. De asemenea, virusul hepatitei B poate fi transmis prin folosirea obiectelor personale (periuta de dinti, lama de ras) in comun cu persoanele infectate. In lipsa unui tratament, boala poate evolua catre ciroza, insuficienta hepatica, cancer hepatic si eventual deces.


In cazul unei persoane cu hepatita cronica B, organismul produce zilnic miliarde de noi copii ale virusului hepatitei B. Totusi, o multime de greseli apar spontan in replicarea virusului, iar aceste greseli duc la mutatii ale virusului. De aceea, evaluarea rezistentei virusului este foarte importanta in monitorizarea tratamentului unui pacient cu hepatita B.  

Medicamentele care au actionat foarte bine in mentinerea nivelului redus al replicarii virale si in controlul incarcaturii virale ar putea, dupa o perioada de timp, sa nu mai aiba efect asupra virusurilor mutante. De aceea, deoarece incarcatura virala poate creste din nou rapid, este foarte important sa fie ales un tratament antiviral potent care poate suprima rapid virusul si care ofera o bariera genetica inalta impotriva rezistentei (cand virusul trebuie sa dobandeasca mutatii multiple pentru a invinge inhibitia realizata de medicament).
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florin pe 22 Ian 2014, 11:57
    hepatita b

    Am depistat virusul b in urma cu un an.Tgo si Tgp sunt in limite normale doar ca viremia este de 107792 copii ADN HBV/ml.Sunt foarte speriat datorita faptului ca acum 6 luni viremia a fost de 29099 copii ADN HVB/ml tinand cont ca am urmat tratament cu hepatoprotector!A-si dorii un raspuns.Va multumesc anticipat.

    1
    0

  • nico pe 28 Oct 2010, 16:28
    hepatita b

    ma intereseaza vaccinu HEPATEC daca stiti ceva unde gasesc si cat costa va rog ajudatima

    0
    0

  • olivia pe 3 Iun 2010, 14:09
    hepatita b

    nu se transmite prin saliva doar prin sange.exista un vaccin se numeste engerix b si se gaseste in farmaci la incepu se fac trei doze de vaccin si 5 ani nu mai ai treaba si apoi poti sa il repeti vaccinu nu este nici o problema.hepatita b se poate trata cu interferon si daca dupa tratament nu se negativeaza virusu poti trai linistit cu el doar sa duci o viata normala si sa eviti tot ce contine alcool.dupa tratamentu cu interferon da nu dispare virusu evolutia lui oricum stagneaza.multa sanatate

    0
    0

  • craiova 57 pe 14 Sep 2009, 10:29
    Fii atent la hepatita B!

    Ma bucur ca ne atentioneaza medici cu inalta clasa si tinuta ca d ul Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel,dar daca esti infectat, ai transamineza mari, ai hepatita cronica cu virus B si faci tratament numai cu Ursofalk...ce parere ar avea d ul profesor? Este tratamentul corect? Dar daca se foloseste Imuran pt. tratarea HBS care nu este o boala autoimuna, nu cauzeaza ficatului? Astept un raspuns, fie de la un specialist, fie de la bolnavii cu HBS! Va multumesc anticipat!

    1
    0

  • Doina pe 28 Mai 2009, 15:38
    Vaccin impotriva Hep.B

    Citez Articolul: "De asemenea, faptul ca exista un vaccin care o poate preveni, este un aspect foarte important in evitarea infectarii. Datorita vaccinarii, incidenta hepatitei B la noi in tara a scazut simtitor in ultimii ani, ajungand la 4,5%. In cadrul Programului National de Imunizare impotriva Hepatitei B care functioneaza din anul 1994, toti copiii sunt vaccinati impotriva acestei boli in primele zile de la nastere." Data viitoare cititi mai cu atentie!!!!

    3
    0

  • DDD pe 21 Mai 2009, 16:18
    buna ziua!!

    din cate stiu eu saliva contine virus B dar viremia trebuie sa fie destul de mare (INCARCATURA VIRALA)astfel incat sa se poata transmita prin saliva.intrebarea mea ar fi daca cei mici,copiii,se pot vaccina impotriva hepatitei cu virus B si daca da,de la ce varsta.multumesc.

    2
    0

  • lia pe 20 Mai 2009, 18:14
    vreau si eu o lamurire

    hepatita B se poate transmite si prin saliva?

    0
    1

  • Borda Zelia pe 20 Mai 2009, 10:17
    Fii atent la hepatita B !

    Un articol foarte interesant, foarte bun, foarte folositor, foarte util, foarte important mai ales ca atia oameni sufera de aceasta boala ! Multumesc foarte frumos !

    4
    0

  • Ene Rodica R pe 20 Mai 2009, 09:52
    Traiesc cu virusul Hepatita B!

    Anul trecut am descoperit ca am Virusul Hepatita B.Totl in jurul meu s-a prabusit.Dupa luni de analize,din care reiesea ca virusul se inmulteste sistematic,au inceput sa scada,Iar Fibroscamul a iesit 4,4.Am numai 44 ani,vreau sa traiesc sa ma bucur de viata dar totul din acest moment e numai un vis.Dumnezeu sa va binecuvanteze!

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod