Cancerul de col uterin este a doua cauza de deces prin cancer la femei si genereaza peste 270.000 de decese pe an, in intreaga lume. Boala apare cand infectia cu Papilomavirus Uman devine persistenta si progreseaza spre cancer. Pana la 80% dintre femeile active sexual se vor infecta cu papilomavirus uman candva in cursul vietii, riscul persistentei infectiei crescand cu varsta. Pana in prezent au fost identificate aproximativ 100 de tipuri de papilomavirus uman, si dintre acestea, aproximativ 15 tipuri virale sunt considerate a cauza cancerul de col uterin. Tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa.
In sprjinul femeilor a venit si compania GlaxoSmithKline (GSK) prin producerea unui nou vaccin, Cervarix, care previne cancerul de col uterin. Cervarix este formulat cu un nou sistem adjuvant, patentat GSK, conceput pentru a amplifica raspunsul imun si a creste durata protectiei impotriva tipurilor de virus cauzatoare de cancer (oncogenice). Acest vaccin induce un raspuns imun mai intens si mai persistent, fiind comparat cu un vaccin cu aceleasi antigene, formulat doar cu adjuvantul convetional hidroxid de aluminiu.
Ceravix, vaccinul impotriva cancerului de col uterin de la GlaxoSmithKlein, a primit autorizatia de comercializare in toate cele 27 de state membre ale UE. Vaccinul este indicat pentru preventia leziunilor cervicale precanceroase de grad inalt si a cancerului de col uterin determinate de Papilomavirus Uman tipurile 16 si 18.
"Decizia aprobarii Cervarix in Uniunea Europeana reprezinta un important pas inainte pentru sanatatea femeilor din Europa. Medicii de pe tot cuprinsul Europei vor avea acces la acest vaccin important, care protejeaza femeile impotriva cancerului de col uterin, boala ce se situeaza pe locul 2 ca frecventa din totalul cancerelor la femei", a declarat JP Garnier, Chief Execitive Officer la GSK.
"Suntem fericiti ca putem lansa Cervarix, vaccinul GSK pentru preventia canerului de col uterin, in Romania aproape simultan cu celelalte tari din UE. Speram ca in acest fel statisticile sumbre care situau Romania in topul mortalitatii femeilor din Europa prin acest tip de cancer se vor schimba in bine in anii urmatori", a declarat David Lechleiter, Vicepresedinte si Director General GSK.
Date din amplul studiu de eficacitate a unui vaccin impotriva cancerului de col uterin, demonstreaza ca Cervarix asigura protectia de 100% impotriva leziunilor precanceroase, care au legatura cauzala cu papilomavirusul uman tipurile 16 si 18. Aceste tipuri de virus sunt responsabile de peste 70% din totalul cazurilor de cance de col uterin din intreaga lume. De asemenea, date din acelasi studiu arata ca Cervarix asigura protectie sustinuta de 100% chiar si dupa 5 ani de la vaccinare.
Vaccinarea impotriva cancerului de co uterin, Cervarix, este administrata in 3 doze in decursul unei perioade de 6 luni. In general, vaccinarea este bine tolerata, insa pot exista unele efecte secundare precum: roseata sau durere usoara la locul infectiei, dar sunt trecatoare. Compania GSK a initia un program de reamintire prin SMS, astfel, daca dorestri sa ti se reaminteasca datele de administrare a dozelor 2 si 3, trimite un mesag la numarul 1889, cu textul DOZA si data la care ai facut primul vaccin. Odata trimis acest vaccin, vei primi un mesaj de confirmare si 2 mesaje de confirmare inainte de dozele 2 si 3, la datele corespunzatoare.
Noul vaccin impotriva cancerului de col uterin
In Romania, anual, mor 2000 de femei din cauza cancerului de col uterin. Tot la noi, celor 34.000 de femei, care sunt deja sub evidenta Insititutului Oncologic, li se alatura aproximativ alte 4000 de femei infectate cu Papilomavirus Uman.
Comentarii (3)
Are efecte secundate daca ti-ai inceput viata sexuala?
cat costa vaccinul cervarix?
Acest vaccin este acelasi cu cel pentru tinere intre 11 ani si pana la inceperea activitatii sexuale sau este unul nou de care pot beneficia si femeile adulte?
Posteaza comentariu