De obicei, aceasta afectiune se inrautateste rapid in cazul copiilor, dar un gel poate inceti procesul. Preparatul contine un medicament numit pirenzepina si se aplica o data pe zi. Conform rezultatelor unei cercetari publicata in ziarul "American Assiciation for Pediatric Ophthalmology and Strabismus", gelul miraculos chiar functioneaza!
Miopia este o deficienta a vederii care in timp poate determina aparitia unor afectiuni mai grave precum desprinderea retinei sau chiar glaucomul.
Studiul condus de cercetatorul Michael Stiatkowski de la universitatea Oklahoma a cuprins 84 de copii care prezentau miopie de un grad moderat (- 2): 53 dintre ei au fost tratati 2 ani cu gel pe baza de pirenzepina, iar celor 31 ramasi nu li s-a administrat medicamentul. Chiar daca miopia a crescut in ambele cazuri, in primul grup s-a inregistrat o marire a dioptriei de 0.58, in timp ce in cazul celui de-al doilea grup valoarea a fost de 0.99.
In general cand dioptria creste peste 0.75 trebuie prescrise lentile corectoare. Aceasta limita a fost trecuta doar de 37 la suta dintre copii tratati cu gel de pirenzepina, fata de 68 la suta dintre copiii din grupul de 31 carora nu li s-a administrat gelul.
Terapia cu pirenzepina este in general sigura si bine tolerata: doar 11 la suta dintre copii au intrerupt tratamentul din cauza unei iritatii la ochi. Descoperirea unui medicament care sa incetineasca cresterea miopiei este foarte importanta deoarece aceasta afectiune oculara este una dintre cele mai raspandite cauze ale pierderii vederii in lume (25 la suta dintre adulti se confrunta cu aceasta problema).
Incetinirea acestui proces este importanta nu doar pentru problemele care tin de sanatate, ci si pentru imbunatatirea calitatii vietii: un copil care tolereaza acest medicament va purta ochelari doar o parte din zi, sper deosebire de unul caruia nu ii este administrat si care este dependent de ochelari pe tot parcursul zilei, fie la scoala, fie in timpul liber.
Nu se stie inca daca medicamentul afecteaza cresterea globuli ocular, de aceea sunt necesare altei studii care sa stabileasca efectele pe termen lung ale terapiei, inainte de a incepe sa fie recomandat pacientilor.
Sursa: Corriere della sera
Posteaza comentariu