Cauza principala a imbolnavirii
Este contactul cu o persoana infectata prin aer, saliva, tuse, stranut. Deci,amigdalita este o boala contagioasa in cazul contactului direct cu persoana infectata. De la infectare pana la aparitia simptomelor trec aproximativ 2-4 zile. Simptomele sunt: inflamarea gatului, dureri de gat, febra, guturai, dificultati de inghitire, de respiratie, dureri de cap, stranut, tuse.
In cazul aparitiei acestor simptome este necesara consultarea medicului. El este cel care va examina copilul, va recomanda alte investigatii necesare diagnosticului si va prescrie tratamentul adecvat gravitatii bolii si varstei copilului. Tratamentul include adesea antibiotice, dar exista forme de tratament in care acestea nu sunt prezente. De asemenea, medicul administreaza medicamente orale sau injectabile, picaturi, siropuri pentru simptomele prezente (dureri, guturai, tuse, febra). Este necesar consumul mare de lichide (ceaiuri, comporturi) repausul la domiciliu in cazul in care tratamentul ambulatoriu este posibil sau internarea in cazurile mai grave sau cu mai multe riscuri pentru pacient.
Odihna si administrarea tratamentului sunt foarte importante
Uneori spitalizarea este necesara si benefica pentru copil. Fie ca el este foarte mic, fie ca exista riscul unor complicatii, fie ca este nevoie sa fie supravegheat medical continuu. In cazul in care tratamentul se poate face acasa, este recomandata odihna, nu neaparat la pat, administrarea corecta a medicatiei prescrisa de medic fara ca parintii sa alti adlti sa inlocuiasca din proprie initiativa un medicament cu altul sau sa apeleze la alte procedee terapeutice. Acestea pun adesea in pericol viata si sanatatea copilului, nu rare fiind cazurile in care copilul este dus de urgenta la spital dupa episoade acute de febra sau convulsii etc.
In cazul amigdalitelor frecvente sau cu durata foarte lunga, ce nu rapsund la tratament sau apar complicatii, medicul recomanda tratamentul chirurgical. Este vorba despre ablatia amigdalelor sau amigdalectomia. In prezent aceasta operatie este mai putin frecventa ca in trecut datorita faptului ca odata cu cresterea in varsta, riscul infectie scade, astfel incat dupa ce copilul trece de varsta critica (3-9 ani), amigdalita este rara.
Interventia chirurgicala: potential traumatizant
In cazul in care se decide interventia chirurgicala, este necesar ca cel mic sa fie pregatiti psihologic pentru ca altfel ea are un poential traumatizant ca orice operatie. Exista parinti care ii spun copilului ca nu se va intampla nimic, ca se duc doar sa vada cum e la spital, ca doar o sa doarma putin etc. Indiferent de varsta lui insa copilul va confrunta aceste spuse cu realitatea. Atat tensiunea celor mari, cat si atmosfera din spital, impactul pe care il are internarea, anestezia si trezirea dupa operatie ii produc frica si confuzie. El nu stie ce se intampla, de ce nu are voie sa bea sau sa manace, durerile il sperie, eventuale simptome post-anestezie, cum sunt greata, durerile de cap, ameteala.
De aceea este recomandat ca parintii sa vorbeasca cu copilul despre necesitatea acestei interventii si sa-i prezinte realist in ce consta si ce va simti ca el sa se poata pregati psihic pentru acest eveniment. Sigur ca fiecare copil are modalitatile lui proprii de a reactiona, de a simt si a anticipa. Unii sunt mai anxiosi, altii mai curiosi dorind sa afle in cele mai mici amanunte, altii sunt mai indiferenti si prefera sa nu stie. In functie de cum este copilul dar si de relatia dintre aprinti si copil, comunicarea va trebui adaptata varstei si capacitatii lui de intelegere fara a-l minti, induce in eroare sau speria.
© Copyright:
Amigdalita - cauza principala a imbolnavirii
Amigdalita este o infectie sau o inflamatie a amigdalelor, care sunt mase de tesut limfatic situate de o parte si de alta a gatului, deasupra si in spatele limbii, facand parte din sistemul imun al organismului.
Comentarii (1)
eu urmez a opera copilul de 4 ani de amigdale si sunt ingrozita de durerea si trauma pe care o sa o aiba dupa
Posteaza comentariu