Persoanele care iau micul dejun zilnic tind sa aiba obiceiuri alimentare mai sanatoase, sa-si imbunatateasca performantele cognitive si sa realizeze un mai bun control al greutatii corporale, cu risc mai mic de aparitie a obezitatii. "Cerealele pentru micul dejun pe baza de cereale integrale reprezinta o alegere benefica pentru o alimentatie echilibrata deoarece constituie o sursa importanta de nutrienti esentiali (fibre, vitamine, minerale, antioxidanti) si pot fi consumate, de asemenea, la oricare dintre gustari", a adaugat Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Pentru intocmirea unei diete echilibrate care sa asigure respectarea tuturor principiilor nutritive in cantitati optime, nutritionistii au creat "piramida alimentatiei". Fiecare grupa de alimente reprezinta cate o treapta a piramidei si totodata ponderea in care acestea trebuie sa se regaseasca intr-o alimentatie echilibrata. "Grupa cerealelor (cereale integrale, paine, orez, paste fainoase) reprezinta baza piramidei alimentatiei si se recomanda a fi consumate din belsug (6-11 portii/zi)", explica Prof. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
"O alimentatie dezechilibrata in principii nutritive (multe grasimi, zahar sau sare) determina un aport caloric suplimentar si exces ponderal. Cu cat dieta zilnica este mai aproape de recomandarile "piramidei alimentatiei", cu atat riscul bolilor cronice generate de aportul inadecvat de nutrienti va fi mai mic", a completat Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Micul dejun controleaza greutatea corporala
Micul dejun trebuie sa acopere 20-30% din necesarul zilnic de energie si, de aceea, nu poate fi inlocuit de nicio alta masa a zilei. Studiile au demonstrat ca nutrientii esentiali pierduti la micul dejun nu sunt compensati la celelalte mese ale zilei.
De TopSanatate
Posteaza comentariu