Dulciuri sanatoase


Cresterea numarului de obezi si al celor care au probleme cu dantura ii determina pe producatorii se dulciuri sa caute solutii pentru a scadea numarul de calorii din produsele lor si pentru a le face mai sanatoase, potrivit unui articol aparut in ultimul numar al revistei "Forbes". Inlocuirea zaharului din bomboane cu concentrat de suc de fructe, prezenta vitaminelor B 6, C, E sau a flavonolului, un antioxidant care ar lupta impotriva radicalilor liberi, sunt cateva dintre modalitatile prin care producatorii de dulciuri incearca sa imbunatateasca aceste produse. Fara zahar, cu cereale si vitamine Inlocuirea zaharului cu fructoza sau concentrat de suc de fructe ar trebui sa reduca riscul de obezitate, sustin producatorii de dulciuri.
"Dulciurile cu o concentratie mica de zahar se bazeaza pe cresterea grasimilor in sange. Ele au un gust mult mai bun decat cele care contin zahar, dar la obezi favorizeaza cresterea in greutate pentru ca glucoza este substituita cu grasimi. Un consum mai mare de 25 de grame de fructoza pe zi (aproximativ patru-cinci patratele de ciocolata pe zi) duce la cresterea glicemiei", explica Tiberiu Mogos, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "N. Paulescu" din Capitala. Totusi, in cantitati mici, dulciurile care contin fructoza in loc de zahar pot fi consumate si de diabetici.
Dulciurile cu cereale pot contine vitaminele B6, B 12, C sau E. "Cerealele din aceste produse impiedica absorbtia rapida a zaharului in sange, dar acest fenomen se insoteste cu riscul de a se forma o cantitate mai mare de grasimi in sange, favorizand aparitia obezitatii", adauga dr. Mogos. 5% din totalul caloriilor zilnice Prezenta flavonolului in ciocolata, un antioxidant ce ar lupta impotriva radicalilor liberi, este un alt truc cu care producatorii incearca sa-si atraga cumparatori. Totusi, consumate in cantitate mica, dulciurile sunt recomandate in special atunci cand facem efort fizic.
"Dulciurile trebuie sa acopere maximum 5% din ratia calorica zilnica. Daca sunt imbogatite cu vitamine si minerale, ele pot fi un supliment nutritiv adecvat", afirma dr. Tiberiu Mogos. Potrivit National Confectioners Association din Viena, vanzarile de bomboane au crescut cu numai 6% in 2004, in timp ce vanzarile la dulciurile dietetice au fost mai mari cu 34,4%. Prajituri cu indulcitori Pentru cei care au probleme cu silueta si nu se pot abtine de la dulciuri, exista si varianta produselor cu indulcitori.
In Capitala, exista cofetarii care comercializeaza astfel de produse.
Prajitura fructe cu indulcitor (16HC/100g) - 3,30 lei
Tarta cu indulcitor (42HC/100g) - 3,40 lei
Inghetata cu indulcitor (cacao si vanilie - 8,5HC/100g) - 35,00 lei/1,00 kg
Placinta cu visine cu indulcitor (22HC/100g) - 3,20 lei
Placinta cu mere cu indulcitor (19HC/100g) - 2,20 lei
Placinta cu branza cu indulcitor (6HC/100g) - 3,00 lei
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod