Studiul efectuat de cercetatorii americani a aratat ca pacientii care iau alendronat sau acid zoledronic, medicamente prescrise de obicei pentru a preveni sau incetini aparitia osteoporozei, sunt mai expusi la riscul de a suferi de FA, comparativ cu cei tratati cu placebo.
"Fibrilatia atriala poate avea efecte grave daca persista sau daca afecteaza persoanele care sufera de boli de inima sau hipertensiune. Netratata, poate duce la edem pulmonar sau la formarea unor cheaguri de sange care pot cauza embolism cerebral sau infarct," declara dr.
Specialistii de la Universitatea din Miami au analizat un grup de 16.322 de pacienti, dintre care aproximativ 100 de persoane erau femei care foloseau biofosfati (alendronat si acid zoledronic) impotriva osteoporozei si cu o varsta cuprinsa intre 69 si 75 de ani. Rezultatele studiului au aratat ca 2,5-3% dintre pacienti tratati cu biofosfati au suferit fibrilatie atriala, iar 1-2% au fost spitalizati sau au murit din acest motiv.
"Medicii trebuie sa fie mai atenti cand aleg tratamentul pentru osteoporoza pacientilor cu un risc mai mare pentru fibrilatie atriala," este de parere dr. Miranda.
Sursa: ScienceDaily