Potrivit unui nou studiu, mandarinele au proprietatea de a scadea riscul de aparitie a cancerului la ficat si a altor boli, informeaza BBC News Online.
O echipa de cercetatori japonezi au descoperit faptul ca aceasta proprietate este data de carotenoide, una dintre cele mai importante clase de pigmenti vegetali care le dau culoarea portocalie. Un prim studiu a aratat ca un consum de mandarine reduce riscul de aparitie a bolilor de ficat si intareste arterele. Al doilea studiu a descoperit ca un consum de suc de mandarine reduce riscul pacientilor care se confrunta cu hepatita cronica sa dezvolte cancer la ficat.
In primul studiu, cercetatorii au tinut sub observatie 1073 de persoane care au inclus in regimul lor alimentar mandarinele. Rezultatele au aratat ca anumite substante chimice din sange impiedica dezvoltarea unor boli serioase. In al doilea studiu, expertii au analizat 30 de pacienti cu hepatita virala care au consumat zilnic (timp de un an de zile) bauturi cu continut de carotenoide si suc de mandarine. Dupa acest interval, riscul de cancer era mult mai scazut la acesti pacienti, in comparatie cu cei care nu au introdus in dieta lor sucul de mandarine.
"Studiul este inca in faza incipienta ca sa putem afirma cu certitudine ca exista o legatura intre mandarine si cancerul de ficat. Este destul de neclar cum anumite fructe au edevarate beneficii asupra organismului", sustine Ed Young, coordonatorul studiilor.