Hormonii ii indeamna pe barbati la bataie
Manuirea unei arme activeaza la barbati o reactie hormonala care ii indreapta spre agresivitate, arata un studiu efectuat de cercetatori americani, care urmeaza sa apara in "Psychological Science". Specialistii au observat ca agresivitatea este strans legata de cresterea nivelului de testosteron, principalul hormon masculin responsabil de cresterea masei musculare si a organelor sexuale. Testul gustului indica impulsurile violente Studiul a constat in analiza unui esantion de 30 de studenti de sex masculin care au fost supusi initial unui test de sensibilitate a gustului. Cercetatorii au luat apoi mostre de saliva de la studenti si au masurat nivelul testosteronului. Etapa urmatoare a studiului a constat in asezarea acestora la o masa pe care se aflau foi de hartie, un joc denumit "Mouse Trap" si o arma. Cinci minute mai tarziu, specialistii au masurat din nou nivelul testosteronului si au observat ca acesta crescuse la barbatii care au tinut arma in mana, in timp ce la cei care au jucat "Mouse Trap" a ramas stabil. Testul gustului a avut ca scop masurarea impulsurilor agresive. Astfel, tinerii au fost pusi sa prepare o bautura din apa si sirop pentru altcineva din grup. "Cei care au tinut arma in mana au pus de trei ori mai mult sirop decat ceilalti, adica in jur de 13 grame", afirma Tim Kasser, psiholog la Knox College din Galesburg, unul dintre autorii studiului. Barbatii au de 25 de ori mai mult testosteron "Barbatii sunt mai agresivi decat femeile, dar mediul social nu le permite sa-si manifeste toate impulsurile. Dupa un episod de agresivitate, barbatii simt nevoia sa compenseze violenta cu afectivitate, care poate fi simbolizata inclusiv prin dorinta de a consuma un produs cu gust dulce", afirma psihologul Augustin Cambosie, presedintele Federatiei Romane de Psihoterapie. Testosteronul este principalul hormon sexual masculin, responsabil de cresterea masei musculare si a organelor sexuale.
Totodata, el determina ingrosarea vocii, distributia tipica a parului si a tesutului adipos. Testosteronul este prezent si la femei, dar la barbati nivelul hormonului este de 25 de ori mai mare.
Dupa varsta de 40-50 de ani, testosteronul scade, astfel incat, la 80 de ani nivelul hormonului este mai mic cu 60%, ceea ce determina cresterea accelerata in greutate si predispozitia spre obezitate.
Posteaza comentariu