Aceasta este concluzia unui studiu care a comparat efectul glucozaminei si placebo in tratarea artritei de sold.
"Pentru pacientii cu osteoartrita la sold, sulfatul de glucozamina nu pare a fi un tratament eficient, conform rezultatelor studiilor efectuate," declara Rianne Rozendaal, Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.
In timp ce schimbarile din stilul de viata al pacientului, precum exercitiile fizice, pot ajuta la prevenirea anumitor afectiuni care sunt asociate artritei, mai exista putine interventii medicale eficiente. Acesta este unul dintre motivele pentru care persoanele cu artrita apeleaza la remedii a caror eficienta nu a fost dovedita in dorinta de a scapa de dureri.
Sulfatul de glucozamina face parte dintre aceste produse, rezultatele folosirii acestui tratament fiind variate. Desi exista studii care ii demonstreaza eficienta, exista si altele care demonstreaza ineficienta acestui produs. Insa, pana acum, niciun studiu nu a cercetat efectul pe care acest supliment il are asupra artrozei la sold, conform declaratiilor lui Rozendaal.
Acest studiu a fost efectuat pe un esantion de 222 de persoane care sufera de osteoartrita usoara si moderata la sold. Timp de doi ani, la jumatate din persoanele acestui grup li s-a administrat 1.500 mg de glucozamina zilnic, iar celorlalti pacientu placebo.
S-au efectuat raze X la articulatiile afectatela inceputul si finalul studiului, pentru a se observa imbunatatirile.
La terminarea studiului, expertii au constatat ca glucozamina nu a avut niciun efect asupra durerii si nici razele X nu au aratat nicio imbunatatire. Cercetatorii au studiat efectul glucozaminei si asupra unui mic grup de persoane cu artrita severa. Rezultatele au fost aceleasi.
Insa, unul dintre experti declara studiul a avut o eroare. "Majoritatea acestor pacienti au un nivel scazut de durere, iar rezultatele sunt greu de observat. Pacientii cu dureri usoare, care nu le afecteaza somnul si activitatile de zi cu zi, se pot descurca foarte bine si fara tratament. Doar 19% dintre pacientii grupului cu placebo luau medicamente zilnic. Nu cred ca acest studiu este concludent," declara Dr. Jason Theodosakis, Universitatea de Medicina sin Arizona, Tucson.
Dr. Johannes W.J. Bijlsma, Universitatea Medicala Utrecht, declara ca exista studii care au demonstrat eficienta tratamentului cu glucozamina pentru artrita la genunchi si pentru ca nu exista multe tratamente disponibile pentru in tratarea artritei, tratamentul cu glucozamina trebuie sa fie o decizie luata de pacienti.
"Ii sfatuiesc pe pacienti sa foloseasca glucozamina timp de 3 luni. Daca dupa aceasta perioada observa imbunatatiri, este indicat sa continue tratamentul. Pacientii trebuie sa decida," declara Bijlsma.
Glucozamina nu este eficienta in tratarea artritei de sold
Se pare ca sulfatul de glucozamina, un cunoscut supliment nutritiv menit sa diminueze durerile si inflamatiile cauzate de artrita, nu ajuta persoanele cu artrita de sold.
De TopSanatate
Posteaza comentariu