Farmaciile, nepregatite pentru anticancerigene



Decizia ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, de a introduce medicamentele post-transplant, insulina si tratamentele oncologice in farmaciile cu circuit deschis ii nemultumeste pe farmacisti si pe distribuitorii de medicamente, fiindca, spun ei, deocamdata nu au conditii de pastrare si de livrare a acestor medicamente speciale.

Pacientii ar putea avea si ei de suferit: daca aceste tratamente nu sunt pastrate la temperaturi speciale, isi pierd efectul ori devin ineficiente.

Pe termen lung, masura este insa buna: pacientii isi vor putea procura medicamentele chiar de la farmacia din cartier, evitand cozile interminabile din fata farmaciilor de spital, cu circuit inchis.

Farmacistii, nevoiti sa apeleze la banci pentru a se dota

Farmacistii si distribuitorii de medicamente sustin ca hotararea ministrului i-a luat prin surprindere si ca nu au timp sa-si rezolve problemele logistice, de transport, de distributie si pastrare a acestor medicamente.

„Initial ne-am inteles cu ministrul sa adoptam aceasta strategie de la 1 mai, iar acum ne-am trezit dintr-o data cu schimbarea”, a declarat Ileana Niculescu, director executiv la Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente din Romania (ADIM).



Ea spune ca distribuitorii nu-si pot schimba parcul auto in cateva saptamani, astfel incat sa poata face fata noilor comenzi.

„Trebuie sa cumparam cateva dubite care sa fie dotate cu camere frigorifice si inregistratoare de temperatura. Pana acum transportam aceste medicamente cu un camion special, deoarece ne orientam doar catre spitale”, explica situatia Ileana Niculescu.

La randul lor farmacistii spun ca trebuie sa faca alte credite pentru a-si dota farmaciile cu frigidere speciale si ca „afacerea” nu prea merita, in conditiile in care bolnavii nu ii solicita pentru astfel de medicamente, preferand sa le ia de la spital.

„Nici pentru antidiabeticele orale nu am fost prea cautati, desi acestea au fost introduse in farmaciile cu circuit deschis din octombrie.
Medicii de familie nu prea prescriu retete diabeticilor, iar pacientii prefera sa mearga la specialist”, afirma farmacistul Cristina Paun.

O alta problema este ca farmacistii au ramas cu aceleasi softuri pentru eliberarea medicamentelor, ceea ce ii impiedica, de asemenea, sa comande tratamente post-transplant, insulina si oncologice.

Medicamentele se gasesc in continuare in farmaciile de spital

Daca un pacient solicita unei farmacii un astfel de medicament, aceasta este obligata sa i-l aduca in termen de 24 de ore, altfel riscand sa-si piarda contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

„Daca nu le au in stoc, trebuie sa se aprovizioneze”, a declarat ministrul Nicolaescu. Potrivit acestuia, farmaciile vor avea nevoie de cel putin un trimestru pentru a-si regla situatia privind numarul pacientilor care vor solicita produsele de tipul insulinei, celor oncologice si celor post-transplant.


Pana se vor mai pune lucrurile la punct, toate aceste medicamente se vor gasi in continuare si in farmaciile din spitale.

Masura

Creste numarul controalelor la farmacii

Pana acum medicamentele post-transplant, insulina si medicamentele oncologice erau distribuite lunar catre 50 de spitale de la nivelul tarii. Acum ele vor fi transportate de mai multe ori pe zi catre aproximativ 4.000 de farmacii.

Acestea vor trebui controlate si evaluate permanent de autoritatile sanitare, care vor verifica daca unitatile farmaceutice respecta conditiile de depozitare si eliberare a medicamentelor, precum si daca au angajati pregatiti sa ofere indicatii corecte bolnavilor.