Efectele terapeutice ale usturoiului



Usturoiul (Alium Sativum) poseda calitati nutritive si in egala masura insusiri terapeutice.
Nutritionistii apreciaza glucidele din usturoi, iar medicina naturista ii descopera virtutile terapeutice mai ales pentru persoanele de varsta a III-a, datorate continutului in saruri de iod, atat de importante in profilaxia si terapia aterosclerozei; saruri de siliciu cu importanta mare in prevenirea si combaterea asteniilor si in protejarea si stimularea functiilor pancreatice; saruri de sulf, care consolideaza structura osoasa si a unghiilor, parului si stimuleaza functiile hepato-biliare.
Usturoiul este bogat in vitamine (A si C, F si B Complex), prevenind scorbutul, dermatitele, dermatozele. Usturoiul are actiune antibiotica, antihelmintica, antigripala, antifungica si de stimulare a starii digestive in general, consumand zilnic un catel de usturoi, taiat in mici fragmente. Usturoiul este un excelent hipotensiv cu imbunatatirea circulatiei periferice si cu imbunatatirea circulatiei periferice venoase. Este un excelent antiseptic pulmonar si se foloseste ca atare in bronsite (inclusiv bronsite tabagice), in astm, rinite si emfizem pulmonar.
Usturoiul se consuma ca atare. Pentru eliminarea mirosului, peste cateii de usturoi se zdrobesc funze de patrunjel sau boabe de cafea. Prepararea siropului: 50 g catei de usturoi se fierb in 200 ml apa, timp de 20 minute, iar intreaga cantitate se bea in doua reprize intr-o zi. Cand fiertura este fierbinte, se adauga si o lingura de zahar sau miere. In concluzie, usturoiul in alimentatie asigura functionarea normala a aparatelor circulator, digestiv, endocrin si urinar.