Depresia: asociata cu pierderea densitatii osoase

Femeile aflate inainte de menopauza si care se confrunta cu stari depresive au o densitate osoasa mai redusa decat cele care nu sufera de stari depresive, potrivit unui nou studiu realizat.
Rezultatele cercetarii au aratat ca masa osoasa este mai redusa in special in zona soldurilor, ceea ce este foarte ingrijorator avand in vedere faptul ca fracturile de sold reprezinta una dintre cele mai grave consecinte ale osteoporozei.

"Femeile aflate inainte de menopauza trebuie sa faca teste pentru a verifica densitatea osoasa, deoarece osteoporoza este o boala silentioasa", sustine dr. Giovanni Cizza, coordonatorul studiului.

Studiile anterioare au stabilit faptul ca depresia influenteaza densitatea osoasa doar in cazul femeilor in varsta.
Pentru cercetarea de fata, expertii au ales ca subiecti 89 de femei care sufera de depresie (care urmeaza si un tratament cu antidepresive) si 44 de femei care nu au aceasta problema. Varsta lor se situeaza intre 21 si 45 de ani.

In urma cercetarii, expertii au constatat ca 17% din grupul femeilor depresive au prezentat o densitate osoasa redusa la nivelul soldurilor, pe cand abia la 2% dintre femeile din celalalt grup a aparut aceasta problema.

De asemenea, 20% dintre femeile depresive au prezentat o densitate redusa si in zona lombara, comparativ cu numai 9% dintre femeile din celalat grup.

Analizele la sange si urina au scos la iveala faptul ca femeile depresive au un nivel scazut de citokine (proteine "bune").
"Citokinele rele pot determina scaderea densitatii osoase", adauga coordonatorul studiului.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Eugenia pe 3 Dec 2007, 11:19
    Solutii !!!

    Suntem satui de statistici de tot felul si de citate ale unor medici, cercetatori, experti, alor diferitelor studii....Concret, ce se poate face in PREVENIREA acestei boli, ce se poate face dupa depistarea ei?? Subiectul este vag cunoscut in randul femeilor, iar institutiile abilitate in acest sens habar nu au de numarul efectiv al celor care deja sunt suferinde de aceasta afectiune. Asadar, ar fi mult mai bine daca am trai cu picioarele pe Pamant si sa nu scriem articole si sa nu difuzam numai materiale cu continut statistic, ci sfaturi practice in acest sens.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod