Aceste precautii te pot ajuta sa depistezi din timp eventualele probleme. Insa, de ce sa nu tii cont si de cateva sfaturi practice care te pot ajuta sa impiedici aparitia tumorilor si sa mentii sanatatea sanilor.
1. Consuma bauturi fara alcool. Studiile efectuate pana in prezent demonstreaza faptul ca alcoolul creste nivelul hormonilor din sange. Expertii recomanda consumul ceaiului verde, deoarece numeroase cercetari au scos la iveala efectele benefice ale acestei bauturi, care are rolul de a proteja impotriva cancerului.
2. Consuma alimente organice, pe cat posibil si bea apa plata! Nu trebuie sa uiti ca alimentatia sanatoasa este cheia unei sanatati de fier. Alimentele organice nu contin pesticide care sunt considerata a fi cancerigene. De asemenea, este foarte important sa eviti consumul zaharurilor rafinate, a carbohidratilor rafinati si a acizilor grasi trans.
3. Fa miscare moderata, cel putin 4 ore pe saptamana. Un studiu efectuat de cercetatorii norvegieni sustine ca femeile care isi dedica cel putin 4 ore pe saptamana pentru exercitii fizice isi reduc cu pana la 37% riscul de a face cancer mamar, comparativ cu femeile sedentare.
4. Fii atenta si la efectele nesanatoase ale contraceptivelor orale, daca obisnuiesti sa le iei.
5. Cauta solutii naturale, inclusiv terapia de substitutie hormonala pentru a usura simptomele menopauzei. Evita terapia de substitutie estrogenica: un studiu suedez arata ca femeile aflate la post-menopauza care au urmat terapia peste 5 ani au prezentat un risc cu 40% mai ridicat de a dezvolta cancer mamar. Printre femeile cu varste cuprinse intre 60-64 de ani, riscul este mai crescut (70%).
6. Renunta la fumat si incearca sa eviti fumatul pasiv.
7. Evita radiatiile care vin de la cuptorul cu microunde si chiar televizor.
8. Evita sursele ascunse de estrogen care se gasesc si in mediul inconjurator. Acestea au capacitatea de a creste riscul de cancer mamar. Unele substante din mediul inconjurator (estrogeni straini numiti xenoestrogeni) actioneaza similar cu estrogenul in momentul in care sunt absorbite in organism. Un studiu efectuat in laborator de cercetatorii de la Universitatea Dartmouth arata ca o punga de plastic pusa in ulei vegetal si introdusa in cuptorul cu microunde emana de 500 de mii de ori mai multi xenoestrogeni decat minimul necesar pentru dezvoltarea celulelor canceroase. Iata o lista cu sfaturi de care trebuie sa tii cont:
- foloseste vasele din ceramica sau sticla pentru pastrarea sau incalzirea alimentelor;
- foloseste detergentii naturali pentru spalarea farfuriilor si a hainelor;
- incearca sa alegi sapunurile si sampoanele care au cat mai putine substante chimicale;
- evita pesticidele si ierbicidele;
- evita materialele sintetice pentru haine si ramai la bumbac, in si matase;
- spala si calca toate rufele inainte de a le purta;
- foloseste produsele de ingrijire a pielii fara parabeni (studiile efectuate in Marea Britanie au descoperit prezenta parabenilor in tesuturile canceroase de la nivelul sanului).
Comentarii (9)
pata de pe san avea si un aspect mai uscat ? :|
Referitor la ultima parere privind articolul, d-na Viorica ar trebui sa stie ca tumorile benigne nu au nicio legetura cu cancerul, deci nici cu oncologia.
D-nei Viorica... chiar asa sa fiti fericita ca nu a fost maligna. Tumora benigna NU inseamna cancer si nu are nicio treaba cu oncologia.
Ce pot sa spun la inceput, ca si eu ma numar printre femeile cu noduli la san. In anul 2006 luna martie m-am trezit cu o pata rosie pe san si nu am dat importanta la inceput. A mai trecut un timp de o luna si daca am vazut ca persista pata am mers la control. Nu aveam dureri de san, doar aveam sezatia ca mi se marese sanul, si am crezut ca este de la faptul ca intre timp ma ingarasasem enorm, fiind vaduva pauza sexuala era deja de multa vreme si asa am ajuns la medic. Am facut eco care deja se vedea nodul de 9/8mm, am avut tratament 4 luni aici in Dr. Turnu Severin, apoi am fost la spitalul clinic. Kmi pare rau sa spun cu durere in suflet ei au cautat o mod de tratare mi-a dat 4 luni tratament si plecase dureri pe mana, la subrat, mi se inflamase ganglioni si cei de la spital revenind la control a prelungit tratamentul asta ca sa scape de pacienti. E o greseala de se spune ca e totul gratuit, de acea nu merg femeile la control ca una se spune si alta se face. Nu dau nume dar e jalnic sa se spuna ca mor femeile ca nu merg la control / asta nu e adevarat / si doctorul te dezorienteaza nu toti. In ianuarie 2007 cand am revenit la control imi prelungirea tratamentului dar avand durerui am mers sa consult si un doctor la Timisoara.M-am operat in data de 5 decembrie, fac 9 luni de cand m-am operat, era tumoare mamara benigna. Vreau sa stiu si eu de ce oncologia nu ia in evidenta pacientii pentru tratare si evidenta oncologica. Sunt multe femei deci neinformate despre acest diagnotic. Nu ar strica sa se informeze si o evidenta la oncologie ar trebui sa existe. Mie mi-a zis sa zic mmultumesc ca nu a fost maligna, nimic mai mult. In speranta ca ma fac auzita aici va multumesc anticipat. Viorica
Se vorbeste in ultimul timp des despre nocivitatea produselor ce contin parabeni, cu toate astea, in comert nu am gasit nici o crema fara parabeni (exceptie, un demachiant de ochi) si ma refer la produse de la 60 RON in jos (ca si studenta nu mi-as putea permite produse mai scumpe de atat). daca voi gasiti, informati si pe altii:)
acelasi lucru am patit si eu am luat anticonceptionale si acum regret...am mai multi noduli la san....
Pot sa spun ca din cauza anticonceptionalelor mi-a aparut un nodul la san pe care l-am operat si a fost totul bine, dar acum mi-aparut altul pentru ca nu le-am intrerupt. Am crezut ca totusi nu e din cauza lor, dar acum m-am convins. Le-am intrerupt dar e prea tarziu ca nodulul e deja acolo si iar trebuie sa o iau de la capat prin spitalele romanesti. Un adevarat chin!!!!
Va multumim pentru sfaturi, sunt simple si cred ca o sa ajute multe femei.
Multumesc pentru aceste sfaturi. Sunt foarte usor de respectat pentru cei care au vointa!
Posteaza comentariu