Daca ai antecedente in familie de rude care sufera de calvitie, ia masuri din timp daca nu vrei sa ajungi in aceeasi situatie, recomanda specialistii in dermatologie. Sfatul ar trebui urmat mai ales daca, dupa varsta de 17-18 ani, constati ca parul incepe sa se rareasca si nu este inlocuit cu altul.
Hormonii masculini ataca parul
"Tratamentul se recomanda pentru a preveni aparitia cheliei celor care au in familie rude apropiate cu o astfel de problema - tata, bunic din partea mamei", recomanda Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina din Bucuresti.
Calvitia incepe undeva la 17-18 ani, odata cu maturizarea barbatilor. In perioada dintre 20-35 de ani, parul se rareste in crestet, in general se pierde mai mult decat se recupereaza.
Dupa 50 de ani, aproximativ 80a dintre barbati prezinta o forma de calvitie."Cercetarile au aratat ca firele de par din crestet si de pe frunte sunt influentate de hormonii masculini, iar o enzima numita "5-alfa reductaza" ataca aceste fire. Deoarece nu tot parul prezinta dependenta de hormoni, exista si o zona stabila, anume cea de la ceafa, unde parul nu cade. Astfel, apare asa-numita "chelie hipocratica", situatie in care nu mai exista par decat in zona cefei", completeaza specialistul dermatolog.
Un tratament inceput din timp, chiar din perioada adolescentei, tinut pentru perioade lungi, ajuta enorm la pastrarea parului si, mai mult, la revigorarea lui.
"Medicamentul care contracareaza efectul enzimei amintite, realizat pe baza de finasterida, poate fi administrat barbatilor, sub forma de pilula zilnica.
Acesta, asociat cu suplimente nutritive continand seleniu si zinc, complexul de vitamine B si vasodilatatoare pe baza de minoxidil, ofera barbatilor sansa de a-si recupera firele de par", mai spune Mihaela Leventer.Transplant de par de 2.000 de euro
Cand calvitia ti-a afectat deja podoaba capilara, transplantul de par ramane metoda prin care o poti recupera. In fapt, transplantul ajuta la redistribuirea firelor, prin recoltarea acestora din zonele neafectate de hormoni si implantarea lor in cele cu probleme.
Pana de curand, transplantul se facea prin utilizarea unor portiuni mai mari de par. Mai nou, grefele se iau fir cu fir, altfel spus pe unitati foliculare. "Transplanturile se fac, de regula, in clinici private, si costa pana la 2.000 de euro", mai afirma dermatologul.
Solutii din farmacii
Dermocosmetice pentru alopecie
"Pentru a avea efectul scontat, produsele dermato-cosmetice utilizate in tratarea alopeciei androgenice trebuie sa beneficieze de proprietatile unui medicament.
Rezultat
"Mi-a crescut parul dupa 3-4 luni"
Cristian este unul dintre tinerii la care tratamentul cu medicamente a avut efect: "Tata avea probleme cu parul, iar eu stiam ca va veni si timpul meu. In anul al III-lea de facultate, parul incepuse sa se rareasca vizibil. Tratamentul prescris de medic, constand intr-o pilula zilnica dintr-un medicament importat din SUA, a avut efect dupa 3-4 luni, cand majoritatea firelor crescusera 1 cm.
Acum am 28 de ani si stiu ce inseamna sa-mi trec mana prin par."