Cum sa ne ferim de gripa aviara

Abia peste doua zile vom afla cu certitudine daca virusul descoperit in Romania este H5N1, cel care a facut deja victime umane. Pana atunci este bine sa stim cum sa ne protejam in cazul in care am avea de-a face cu o epidemie de gripa aviara. Specialistii britanici vor face o evaluare suplimentara pentru a confirma sau infirma prezenta virusului ucigas al gripei aviare in Romania. Pentru ca nu exista un vaccin uman impotriva acestei maladii, sunt recomandate vaccinul pentru gripa umana si un medicament antiviral, oseltamivir.
SIMPTOME LA OM. Virusul gripei aviare se manifesta la om intr-un mod mult mai grav decat cel al gripei umane. "Principalul simptom este aparitia insuficientei respiratorii acute", spune dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". Daca simtim ca nu putem respira, ca ne doare in piept, ca nu mai avem aer, trebuie sa ne prezentam imediat la medic. In gripa aviara, senzatia de sufocare este determinata de instalarea unei pneumonii virale (plamanul se incarca cu lichid, care nu mai permite transferul de gaze).
Durerile de cap puternice si durerile musculare, insotite de febra mare (39-40 de grade C), sunt alte simptome ale acestei boli. Dupa cateva zile de la instalarea acestor semne apare o tuse seaca, iritanta, care treptat se transforma intr-una productiva. Aceasta manifestare este secundara si apare si in gripa umana. Practic, insuficienta respiratorie reprezinta singura diferenta intre simptomele celor doua forme de gripa. PERSOANE EXPUSE. Cei mai expusi pericolului gripei aviare sunt crescatorii de pasari si de porci.
Persoanele care ingrijesc pasari fara sa poarte manusi si masca de protectie se pot infecta cu virusul gripei aviare (H5N1) prin intermediul dejectiilor de la pasarile bolnave. Pericolul imbolnavirii creste in cazul in care persoanele respective sunt deja atinse de virusul gripei umane. Sunt posibile combinarea celor doua virusuri
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod