Dezbaterea Coplata sau Bani vs Sanatate, eveniment din seria The Money Channel Business Trends Roundtables a reunit ieri, 30 martie, la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si ai asociatiilor din sectorul medical pentru a dezbate proiectul de lege pentru coplata serviciilor medicale.
Introducerea unor noi taxe pentru serviciile medicale este vazuta de Ministerul Sanatatii ca o aliniere la politica europeana in domeniu, realizata pentru a veni in sprijinul pacientilor. Totodata, in opinia reprezentantilor ministerului, coplata poate aduce venituri suplimentare spitalelor si medicilor. Pe de alta parte, unii reprezentanti ai asociatiilor medicilor si pacientilor nu sunt de acord cu introducerea coplatii pe motiv ca acest lucru va scadea adresabilitatea la medic si va birocratiza sistemul.
Prezent la eveniment, Dr. Cristian Irimie, Secretar de Stat, Ministerul Sanatatii, a spus ca banii se vor duce catre furnizorii de servicii, respectiv spitale si medici de familie. Dr. Irimie a subliniat faptul ca Ministerul Sanatatii este deschis si asteapta propuneri pentru imbunatatirea acestui proiect de lege. El a mai spus ca nu stie daca termenul de 1 iulie este unul fezabil pentru introducerea coplatii.
Romania cheltuieste anual pe sanatate jumatate din cat aloca restul tarilor din Uniunea Europeana, spune directorul general al MedLife, Mihail Marcu. Acest lucru arata ca implementarea sistemului de coplata pentru serviciile medicale este absolut vital, subliniaza omul de afaceri roman, care este actionar la unul din cele mai mari lanturi de clinici private din Romania.
In plus, Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu a implementat sistemul de coplata in sanatate. Costurile de coplata vor varia de la circa un leu, pentru o analiza, la cinci lei, pentru o consultatie la medicul de familie, pana la 100 de lei in spitale, a precizat Marcu. Exceptie de la regula vor face pensionarii, studentii si clasele defavorizate, adica aproximativ 9,5 milioane de persoane. In aceste conditii, vor intra in sistemul de coplata cam aceleasi persoane care platesc acum asigurari sociale.
Coplata, o noua etapa in reforma sistemului sanitar
de TopSanatate
Comentarii (1)
noi nu avem nici veniturile celor din UE, drumul pana acolo este lung,iar despre lipsa banilor din domeniul sanitar sau din invatamant sau de mai stiu eu unde =GOGORITA CU MULTE CAPETE ! atat timp cat au bani pentru a intretine o cladire cum este Casa Poporului,care numai a poporukui nu mai este....,atat timp cat au masini,cheltuieli si facilitati suportate de pe spatele nostru,sa nu mai spuna ca nu sunt bani... RUSINE MARE PENTRU ACESTI GUVERNANTI SI PENTRU LASITATEA NOASTRA DE A-I TOLERA !
Posteaza comentariu