Cercetatorii americani au descoperit proteina care vindeca orbirea



Cercetatorii americani de la Spitalul de Copii din Boston (SUA) si cei ai Scolii Medicale de la Harvard au descoperit o proteina care ar putea ajuta la refacerea nervului optic, arata "The Guardian". Cu ajutorul ei va putea fi pus la punct un tratament pentru glaucom (boala a ochilor ce produce atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual) si pentru orbirea cauzata de accidente sau tumori oculare. Aceasta proteina, sustin oamenii de stiinta, ar putea ajuta si la dezvoltarea unor tratamente pentru afectiuni ale inimii.
"Nimic din ceea ce s-a descoperit pana acum nu ajuta la regenerarea nervului optic asa cum o poate face aceasta proteina", este de parere dr. Larry Benowitz, de la Spitalul de Copii din Boston. Fibrele nervului optic se refac de cinci-sapte ori mai repede Cercetatorii au gasit aceasta proteina din intamplare, observand reactia chimica care se producea in cazul unor rani la nivelul corneei (prima dintre cele doua lentile ale ochiului). "Celulele afectate incepeau sa activeze niste molecule care ajutau la repararea tesuturilor distruse", spun cercetatorii.
Pentru a vedea daca aceste molecule pot reface nervii distrusi, oamenii de stiinta au adunat celulele afectate, inflamate si le-au crescut in laborator, izoland proteinele pe care le secretau acestea. Cu ajutorul testelor, dr. Benowitz a demonstrat ca tratamentul cu aceasta proteina, numita oncomodulina, aproape ca a dublat cresterea fibrelor nervului optic. Mai departe, oamenii de stiinta au facut experimente pe soareci si au observat ca acele capsule micute ce contineau oncomodulina si un medicament special ajutau la refacerea nervului optic de cinci-sapte ori mai repede.
Testele au fost facute numai pe soareci Dr. Benowitz a precizat insa ca rezultatele obtinute pe soareci sunt doar partiale si ca mai exista multe lucruri de pus la punct pana se va ajunge la inventarea unui tratament pentru oameni. Nervul optic face parte din sistemul nervos central si, spre deosebire de alti nervi, cum ar fi cei care se afla la nivelul picioarelor sau degetelor, acesta se reface destul de greu. Este format din aproximativ 1,2 milioane de fibre nervoase, care transmit impulsuri nervoase catre creier, unde are loc sinteza informatiilor despre aspect, culori, forme.
In lume, exista aproximativ 67 de milioane de bolnavi cu afectiuni ale nervului optic, din care 10% sufera de orbire ireversibila.