Bolnavii de inima care au facut un atac de cord ar putea beneficia de un tratament revolutionar care presupune o injectie cu propriile celule stem extrase din maduva osoasa, afirma cercetatorii britanici, citati de „Times Online”. Studiile pe animale si alte teste clinice realizate in Europa au aratat ca tratamentul i-ar putea vindeca pe cei care au suferit un atac de cord.
Cercetari mai ample vor incepe curand si in doua spitale londoneze. Tratamentul cu celule stem ar putea salva numeroase vieti si nu ar impune costuri suplimentare.
100 de londonezi vor intra in focul testelor
Celulele stem din maduva osoasa au capacitatea sa se dezvolte foarte mult, putand ajunge sa se transforme chiar in celule musculare, capabile sa repare daunele produse de atacul de cord sau sa previna aparitia acestuia.
Specialistii vor extrage maduva osoasa de la bolnav, din osul soldului, si vor separa celulele necesare, urmand injectarea acesteia in inima printr-un cateter.Planul cercetatorilor consta in tratarea a 100 de bolnavi din London Chest Hospital si London Heart Hospital. Jumatate dintre acestia vor primi tratamentul cu celulele stem, iar cealalta jumatate va beneficia de acelasi tratament, dar utilizand un placebo. Peste doi ani, starea fiecarui bolnav va fi controlata cu ajutorul unui scaner MRI, care va arata modul in care inima pompeaza sangele.
Fara costuri suplimentare
Experimentele pe animale si mai multe studii clinice realizate in Europa au aratat ca tratamentul va avea rezultate pozitive.
„O serie de teste clinice au fost facute si in Germania, pentru a demonstra siguranta tehnicii. In aceste cazuri, maduva osoasa a fost introdusa mai tarziu dupa producerea atacului de cord, pentru a repara muschii. Credem ca, daca tratamentul se face intr-un timp mai scurt, putem preveni daunele cauzate de atacul de cord”, afirma John Martin, cardiolog la British Heart Fundation.De asemenea, cercetatorii vor incerca sa observe daca tratamentul are efect si in cazul atacului de cord acut. „Testele pe sobolani au dat rezultate bune. Tratamentul nu implica administrarea vreunui medicament si nici nu va trebui patentat.
Prin urmare, daca va fi bun si pentru oameni, va putea fi folosit fara costuri suplimentare”, mai spune Martin. Potrivit specialistilor, celulele stem luate direct de la bolnav au un risc mai mic de a cauza complicatii dupa interventia medicala.EXPLICATII
Celulele stem, „kitul” ce reface organismul
Denumite si celule primare sau primordiale, celulele stem formeaza un adevarat sistem de reparare a organismului. Cand o celula musculara, nervoasa sau de orice alta natura este vatamata, celula stem o inlocuieste. Ea are extraordinara capacitate de a se inmulti si a se transforma in orice alt tip de celule, pentru a regenera tesuturi.
Specialistii spera sa faca din celulele stem un „kit” reparator pentru organism. Teoretic, cercetatorii ar putea folosi celule stem in crearea unor tesuturi sanatoase care le-ar putea inlocui pe acelea deteriorate de traume sau de boli. In 1981, cercetatorii de la University of Cambridge si University of California au izolat prima celula stem embrionara la soareci.
Posteaza comentariu