Din multitudinea de ingrediente mai mult sau mai putin nocive pentru sanatatea ta, expertii sunt de parere ca ar trebui excluse urmatoarele componente sintetice, pentru a fi inlocuite cu derivate naturale benefice.
1. Imidazolidinyl urea si diazolidinyl urea - sunt cele mai frecvente substante conservante folosite, dupa parabeni (compusi sintetici inclusi in aproape toate categoriile de produse cosmetice). Academia Americana de Dermatologie le-a etichetat drept principala cauza care determina aparitia dermatitei. Aceste doua substante sunt cunoscute si sub denumirea: Germall II (diazolidinyl urea) si Germall 115 (imidazolidinyl urea). Niciuna dintre ele nu are un efect antifungic si este necesara combinarea lor cu alte substante conservante. Aceste substante chimice sunt toxice pentru organism.
2. Methyl/propyl/butyl/ethyl paraben - sunt conservantii cei mai utilizati in industria cosmetica. Folositi pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor si pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic, acestia sunt toxici. Studiile efectuate au aratat ca pe langa reactiile alergice si iritatii ale pielii, acesti parabeni se intalnesc in tesuturile tumorale ale femeilor care se confrunta cu cancerul mamar. Asadar, absorbtia lor in organism si acumularea in timp pot cauza cancer.
3. Uleiul mineral si derivatele sale (parafina si alte petrochimicale) sunt produse sintetice ale petrolului procesat chimic. Ele, de obicei, pot insuma 10% din produsul cosmetic si sunt considerabil folosite pentru pretul lor scazut, o mare stabilitate si o usoara integrare in orice formula. Cand sunt folosite in cosmetice, ele blocheaza porii si inhiba functiile naturale ale pielii. (Sursa: Korres) Este folosit in foarte multe produse (Uleiurile pentru bebelusi contin 100% ulei mineral!).
4. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) - substanta sintetica folosita in majoritatea sampoanelor, spumantelor de baie si sapunurilor. Cauzeaza iritatii ale ochilor, ale pielii, caderea parului si alte reactii alergice. Este adesea "deghizata" intr-o substanta pseudo-naturala, prin explicatia ca "provine din nuca de cocos". Interactionand cu alte substante formeaza nitrati, care sunt recunoscuti ca si substante cancerigene.
5. Propylene Glycol - este un element standard pentru majoritatea extraselor din plante. Este sintetic si a fost legat, in mod repetat, de un numar mare de alergii si reactii toxice. (Sursa: Korres).
6. Talcul - numeroase studii stiintifice au descoperit ca o aplicare frecventa a pudrei de talc in zona genitala este asociata cu o crestere a riscului de aparitie a cancerului ovarian.
7. Lanolina - emolient obtinut din lana oilor. Este folosita in compozitia rujurilor si a cremelor si poate provoca forme grave de acnee. De obicei, lanolina folosita in industria cosmetica este contaminata cu pesticide si insecticide.
8. Stearalkonium Chloride - substanta chimica folosita ca si ingredient in balsamul de par si in diferite creme. Este toxica si cauzeaza reactii alergice. Se sustine ca ar avea proprietati de hidratare si este mult mai ieftin si usor de folosit in compozitia balsamurilor de par decat proteinele si extractele din plante (care intr-adevar aduc beneficii pentru sanatatea parului).
9. Parfumurile sintetice - pot avea peste 200 de ingrediente in compozitia lor. Bineinteles ca nu ai cum sa afli care anume sunt acestea, din moment ce pe eticheta este precizat un simplu cuvant "Parfum/Fragrance". Cateva dintre problemele pe care le cauzeaza aceste parfumuri sunt: migrenele, ameteala, iritatii ale pielii, hiperpigmentare, tuse violenta, voma.
10. Vopselele sintetice - sunt folosite cu scopul de a "infrumuseta" aspectul compozitiei. Trebuie evitate cu orice pret. Le poti recunoaste deoarece sunt inscriptionate pe eticheta ca si FD$C sau D$C urmate de o culoare si un numar. De exemplu: FD$C Red No. 6 / D$C Green No. 6. Aceste vopsele sintetice sunt considerate a fi cancerigene. Daca pe produsul pe care tocmai intentionezi sa-l cumperi vezi inscriptionat acest lucru, mai bine renunta la el!
In concluzie este indicat sa cauti produsele care contin cele mai multe ingrediente naturale. Nu folosi cosmeticele care sunt colorate artificial. Samponul tau este verde, albastru sau roz? Contine parfumuri sintetice? Nu-l cumpara si vei vedea cum dispar unele probleme alergice cu care te-ai confruntat pana in acel moment.
© Copyright: iStockphoto
10 ingrediente cosmetice daunatoare
Incerci sa vanezi produsele cosmetice cu mai multe ingrediente naturale decat sintetice? Pentru aceasta trebuie sa fii foarte atenta la componentele din lista de ingrediente in momentul in care vrei sa achizitionezi o lotiune, un sampon sau o crema de maini.
Comentarii (31)
Este bine ca in sfarsit ajung aceste informatii accesibile pentru orice utilizator de cosmetice, pentru ca pana mai de curand, nimeni nu verifica eticheta produselor. Cosmeticele naturale, fara paraben, fara ftalati si altele de gen devin din ce in ce mai accesibile, mai ales ca sanatatea noastra merita toti banii.
Inteleg ca traim inconjurati de produse mai mult sintetice decat naturale, fie ca sunt alimente, cosmetice sau haine. Fiind nou in acest domeniu - al cosmeticii - am incercat sa citesc cat mai mult, sa experimentez cat mai multe produse, am fost chiar si la cursuri in tara si la training in strainatate. Am descoperit o companie germana care isi bazeaza productia de cosmetice pe "free of mineral oils and waxes". Desi are o experienta de 30 de ani, politica firmei nu consta in reclama agresiva, ci in convingerea proprie a consumatorilor asupra calitatii produselor. Una din intrebarile lor adresate clientilor este: Ce preferati? Un mar mare, verde, mirosind a apple -despre care banuiti ca este tratat cu conservanti SAU un mar mai micut, dar care stiti sigur ca este crescut natural ? Dumneavoastra ce alegeti ? Cosmetice pentru care se investeste puternic intr-o reclama agresiva sau cosmetice care prefera sa-si foloseasca banii de reclama in propria munca de cercetare in laborator si in tehnologie cat mai buna pentru obtinerea de produse naturale ? Uleiurile minerale: benefice sau daunatoare ?
Folositi produse Akamuti 100% naturale
Pe langa substantele nocive enumerate mai sunt si altele. 146 pot provoca tumori, 376 pot favoriza iritarea pielii si a ochilor, 314 genereaza schimbari biologice, 218 pot cauza probleme de reproductie. Sursa informatiei nu este secreta, exista pe internet!!!
Daca doresti sa folosesti cosmetice pure, poti. Nu stiu cum as putea sa dau de tine, dar poti sa-mi scrii pe ildiko79_95@yahoo.com
Foarte interesant articolul! Eu am gasit deja produse cosmetice care nu contin niciun element descris in articol. Daca doriti informatii, puteti sa-mi scrieti pe ildiko79_95@yahoo.com. Nu doresc sa fac reclama publica, dar daca va pot ajuta cu ceva, scrieti-mi.
Cine poate sa imi spuna de unde sa cumpar produse cosmetice naturale, fara substante otravitoare?
Bun articol. Dar, se pare, sunt mult mai multe substantele care trebuie evitate. Si e obligatoriu sa ne schimbam preferintele. Si in alimentatie si in ingrijirea personala. Nu stiu de ce inca multe femei vor cosmetice pline de ingrediente sintetice cu formule kilometrice, cosmetice colorate si parfumate (toate artificiale, bineinteles)etc. Eu acum folosesc cosmeticele organice BcomBIO. Printre cele mai apreciate in Franta. Acum sunt si la noi.
Multumim mult. Ar trebui scris mai mult si prin reviste. Daca nu evitam chiar totul, macar o parte. E greu sa nu te poti apara de ce ai nevoie. Poate face cineva o campanie prin licee si prin facultati sa vedeti cum se schimba lucrurile, printre actori. Multa sanatate tuturor.
as vrea sa stiu si eu care este principalul produs chimic care se gaseste in fixativ etc etc eu sunt eleva la acest profil si nimeni nu ma poate ajuta pt k nici profa nu stie... ast raspunsu vostru pe adresa mea de email...patrysblonda@yahoo.com
Din pacate rapoartele arata ca peste 125 de compusi pe care le contin produsele cosmetice sunt cancerigeni. Sanovita nu contine substante sintetice sau chimice ci doar compusi naturali prelucreti prin nanotehnologie (micronizarea particulelor) si zeolitmicronizat ,un mineralmicroporos natural.Eu le folosesc de ceva timp .daca vreti amanunte contactati_ ma
Folosesc de ceva vrema cremele dermatocosmetice de la skincode. Pe langa faptul ca ptr mine sunt foarte bune nu contin acei parabeni de care trebuie sa ne ferim.
Lista ingredientelor toxice poate fi completata, dupa parearea mea, cu sarurile de Al din anti-perspirante, antimoniu din rimel etc. Fiecare persoana trebuie sa-si faca un test privind influenta ecotoxinelor (produse cosmetice, detergenti, radiatii etc). Exista si la noi cabinete medicale specializate in diagnostic integrativ care ofera aceste teste, impreuna cu evaluarea riscurilor de boala aferente (tumori, polineuropatii, steatoza hepatica etc) si terapii integrative de detoxifiere. Aceste teste sunt vitale pentru femeile cu boala fibrochistica, noduli, displazie, chisturi etc la sani, deoarece aceste ingrediente toxice actioneaza ca disruptori endocrini (xenoestrogeni) si acumularea lor in timp poate duce la cancer. Vestea buna este ca putem scapa prin detoxifiere de acest
Dar daca folosim produse albe, adica au culoarea alba, avem ceva? Mai contine vopsea produsul? Sau produsele fara parfum?
Lucrez ca beauty adviser intr-o farmacie. Stau toata ziua printre cosmetice... majoritatea contin acei parabeni si omniprezentul parfum (fragrance)... exista insa gama avene, fara parabeni, pentru pielea sensibila. Incercati.
Sigur ca orice produs am folosi este nociv. Dar oare exista vreun produs sa nu fie nociv?? Cred ca ne otravim incet dar sigur. Acum ramane de vazut care rezista mai mult. Pentru dinti folosim sare cu bicarbonat, pentru par ou si ne clatim cu otet, iar ca unguent ulei din plante sau...ceva gras.
Chiar azi{ 23.11.2007} mi-am cumparat un sampon cu extract de mesteacan si musetel. Eram foarte fericita ca am gasit in sfarsit un sampon cu extracte naturale, pt k am avut probleme cu caderea parului si am constatat k e din cauza samponului pe care il foloseam. Dar, surpiza...si asta contine vreo 3 sau 4 din ingredientele nocive despre care am citit mai sus, si mai scrie mare pe eticheta "BIO". Mda...cred k o sa continui sa ma spal cu galbenus de ou si zeama de lamaie cum am facut si pana acum. Iar pt ten nu o sa mai folosesc nici o crema. Doar masti naturale. Smantana e un bun hidratant, faina de porumb un bun exfoliant s.a.m. si o sa economisesc si bani.
am gasit o marca care nu foloseste parabeni si eram fff mandra de ea-elmiplant.Acum am aflat ca ea contine si alte ingrediente periculoase:ulei mineral,petrolatum.Va rog, daca gasiti marci de cosmetice care folosesc mai putine substante nocive sa anuntati
Am folosit, pana acum, creme de firma pentru ingrijirea tenului. Nu am stiut de existenta atator ingrediente nocive. Am crezut ca,daca sunt scumpe,sunt si bune. De curand, mi-am propus sa cumpar produse Gerovital, crezand ca sunt naturale. Am ramas stupefiata cand am vazut ca demachiantul contine parabeni. O sa renunt si la aceste produse si, probabil, am sa folosesc produse naturale care imi sunt la indemana, in casa...fructe, legume, oua, miere...Si cand ma gandesc ca am cheltuit f multi bane pe produsele pentru ingrijirea tenului. Oare mai exista ceva natural?
nu trebuie sa folosim nimic. n-am incredere in toate produsele astea, care nu fac nimic decat sa goleasca buzunarele femeilor care cred in ele. iar daca au vreun efect vizibil, imi permit sa-l numesc placebo. ajunge sa ne ingrijim, sa ne spalam si sa mancam ce trebuie. pana sa se inventeze toate astea femeile erau fericite si frumoase, fara vreo crema super-speciala. eventual o masca naturala din vreun fruct. si sapunul de casa era singurul existent. si curata foarte bine. oricum, toata lumea imbatraneste odata si-odata, asa ca nu vad rostul cremelor de riduri. in fine. sper ca n-am fost prea rautacioasa, dar asta e parerea mea si cred ca sunt destul de obiectiva.
Toate produsele contin cate ceva toxic.. ce sa mai folosim?
uitativa la pagina www.dr.baumann.de este o firma in germania unde produsele cosmetice sint fara conservante ,sint foarte bune si sint fara parfum.daca aveti vreo intrbare puteti sa-mi scrieti pe adresa :giuffria23@yahoo.de sipot sa va trimit nr.de telefon .eu le folosesc pentru ca sint alergica la parfum, si cum ca in germania 99%sint numai conservante,asa am reusit sa gasesc ceva foarte bun care este mult mai ieftin ca la farmacie aici.nu stiu daca este posibilitata de facut comanda in rominia,dar se poate intreba.sper ca sfatul meu sa va ajute.monica
Sunt chimista si acum 35 de ani cand mi-am inceput activitatea apareau in rev.de specialitate primele articole referitoare la aditivi alimentari si cosmetici. Se stie ca gruparile organice care contin electroni impari sau dublete ne conectate in legaturi chimice interactioneaza cu ADN, perturba replicarea celulara producand erorile de cod genetic care conduc la cancer. Erau incriminate grupele SH, NH, -O-O- peroxi, nitriti. Am incheiat activitatea in ministerul mediului si am participat la reuniuni internationale care vizau controlul alimentului, subst. periculoase. Am venit ingrozita de cunoasterea acumulata in domeniu, de pasi prudenti pe care trebuie sa-i faca guvernele in eliminarea E-urilor si subst periculoase pentru a nu perturba comunitatea economica - platitoarea de impozite. Valabil si pentru medicamente. Cum e posibil sa mai faci reclama azi la piramidon? contine ciclu piranic! cancerigen, Am decizii privind eliminarea subst. verde de paris de la conservarea alimentelor destinate grupelor defavorizate: copii batrani. Dar noi ? Mancam fasole, linte, cafea, alti simburi tratate cu verde de Paris sau kiwi, banane cu bromura de metil? Atentie se acumuleaza preferential in anumite organe! Unele nu sunt eliminabile din corp! Cantitatile propuse a se utiliza acum 35 de ani erau mult sub doza toxica pentru om dar se punea si atunci intrebarea: e moral? ce ne vom face cand toate produsele vor fi conservate cu acesti aditivi cumpliti ? Eu am decis: nu am mancat salam,nu m-am fardat si rujat niciodata (nici cand am fost soacra!)si pretind eticheta consumatorului pe care o studiez enervant de mult. Credeti ca nu-mi e si mie pofta de muschi afumat? sau suncute frumos ambalate. Toate au nitriti! L,Oreal are parabeni.Atentie si la produsele apicole care au antibiotice scad imunitatea. Dar o crema de fata buna costa 175 EUR.Tine cam 1 an. Mai bine ne demachem cu felii de castraveti, sunt chiar racoritori vara. In concluzie e cumplit!!!!!!!!!!
stie cineva cum se poate prepara in casa o crema pentru fata, cu ingrediente absolut naturale si la indemana? gasesc extrem de folositor articolul, pe mine ma preocupa aceste lucruri de mult. Exista informatii foarte interesante si utile in acest sens, pe site-ul organizatiei Greenpeace www.greepeace.ro. Parerea mea e ca doar cerinta pietei ar putea determina producatorii sa inlocuiasca ingredientele nocive, dar asta presupune consumatori informati.
acum ce fac? scriu o lista cu denumirile acestea si o iau cu mine cand vreau sa cumpar ceva?
Tot articolul este bine documentat,scris frumos si la obiect
VA MULTUMESC DIN SUFLET PT SFATURILE BUNE SI NECESARE.
Multumesc pentru sfaturi voi incerca sa fiu mai atenta la ceea ce cumpar.Deja incerc sa fac unele asocieri cu sfaturile si simptomele pe care le am in ultimul timp.
Multumim mult!!!
Din pacate, e aproape imposibil sa evitam aceste ingrediente nocive cand cumparam produse cosmetice din comert. Este foarte important sa citim de fiecare data ingredientele produselor, chiar daca uneori sunt ascunse sub o folie pe care trebuie sa o ridici ca sa le citesti (pe cutie sutn lipite mai multe straturi de foite cu informatii, iar ingredientele nu se afla pe stratul de la suprafata...). Chiar si produsele din magazinele naturiste pot contine, pe langa extrasele de plante si ingredientele naturale, si conservanti, arome artificiale, parafina etc. Asa ca e vital pentru sanatatea noastra sa verificam de cate ori vrem sa cumparam un produs si sa nu ne multumim cu eticheta de "produse naturale/ cu extracte din plante" etc., care este aplicata multor firme cosmetice straine si romanesti. Din experienta mea, singurele produse care contin aproape 100% produse naturale, non-nocive, sunt produsele "bio/biologice" sau "organic" (in engleza), care se incadreaza unui standard pentru produsele naturale si sunt verificate periodic. Exista cateva optiuni si in Romania, desi majoritatea produselor "bio" nu sunt disponibile. Nu stiu daca am voie sa dau nume, dar va spun ce am descoperit pana acum (fara nici o incercare de reclama): Lush, Sabon (!numai uleiurile de corp, celelalte produse de la Sabon contin multe ingrediente sintetice). Elmiplant a scos o gama de creme "fara parabeni/fara parafine", care din pacate contin restul de ingrediente daunatoare. Cat despre marci care se vand ca "naturale", merita sa verificati voi inseva: The Body Shop, Boots, L'Occitane etc. Cred ca in Romania avec laboratoare naturiste competente, si mi-ar placea sa vad marile companii romanesti scotand pe piata produse fara parabeni si derivate din petrol, mai ales ca au inteles beneficiile naturii asupra corpului uman. Daca cineva mai stie alte companii/ produse care nu utilizeaza substante chimice nocive si care sunt disponibile in Romania, ar fi bine sa le faca publice aici, pentru binele tuturor. Si poate asa se conving si alte companii ca este mai rentabil sa renunte la aceste ingrediente in favoarea unora mai scumpe dar naturale, decat sa isi piarda clientele care nu vor sa isi mai riste sanatatea. Cred ca multe dintre noi nu ar fi incantate sa afle ca toate cremele lor antirid cu papaya si unt de cacao (de exemplu) e compus 100% din substante sintetice.
PRODUSELE COSMETICE
Posteaza comentariu