Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei este finantat integral de Ministerul Sanatatii Publice. S-a estimat ca suma necesara derularii acestui program este de circa 300 milioane Euro. Banii vor fi alocati din fondurile proprii ale MSP
Cetatenii Romaniei vor beneficia gratuit de o consultatie clinica si un set gratuit de analize care sa ajute la depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet, anemii etc.
Fiecare cetatean va primi acasa o scrisoare cu pasii de urmat si cu doua taloane nominale.
Pe un talon scrie "MEDIC" si cu acesta cetateanul se va prezenta la consultatie, la medicul de familie, in luna in care este nascut. Acest talon va ramane la medicul de familie.
Pe al doilea talon scrie "LABORATOR DE ANALIZE" si cu el cetateanul se va prezenta la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se recolta analizele recomandate. Medicul de familie va scrie si va parafa pe spatele talonului analizele recomandate.
Investigatiile paraclinice care pot fi efectuate in cadrul programului sunt stabilite de catre medicul de familie in urma examenului clinic.
Daca in urma acestor examene medicul de familie suspicioneaza existenta unei boli, pacientul va fi trimis la medicul specialist.
Persoanele asigurate care au fost depistate cu probleme de sanatate ce nu pot fi rezolvate de medicul de familie examinator vor fi trimise de catre acesta, cu bilet de trimitere, la cabinetele de specialitate pentru precizarea diagnosticului si a atitudinii terapeutice.
In final, pe baza tuturor acestor informatii, tot medicul de familie va fi cel care va trage concluziile asupra starii de sanatate a pacientului.
Medicul de familie va programa asiguratii de pe lista in luna in care acestia sunt nascuti.
Vor fi programati in perioade bine stabilite de medicul de familie si cetatenii neasigurati care au solicitat sa se inscrie pe lista sa.
Parcursul unui cetatean in acest program va fi - medic de familie - labotrator pentru recoltare analize