Din contra, expertii au constatat ca atat cea cafeinizata, cat si cea decafeinizata scade rata decesului din cauza problemelor de inima. "De-a lungul timpului, consumul de cafea a fost asociat cu efecte pozitive si negative aduse asupra sanatatii, insa nu exista date in legtaura cu relatia dintre consumul de cafea si deces. Acum stim ca aceasta bautura nu este asociata cu un risc crescut de deces in randul persoanelor de varsta mijlocie", sustine dr. Esther Lopez-Garcia coordonatorul studiului.
Femeile care consuma zilnic 2-3 cesti de cafea prezinta un risc scazut cu pana la 25% de a deceda din cauza problemelor cardiovasculare, in comparatie cu cele care nu consuma cafea. In cazul barbatilor, aceeasi cantitate de cafea consumata zilnic nu creste si nici nu scade riscul de deces.
Cercetarea a constat in monitorizarea a peste 84.000 de femei si peste 40.000 de barbati pe parcursul a aproximativ 20 de ani, tinand cont de stilul lor de viata. Dupa ce au analizat si alti factori de risc precum greutatea corporala, fumatul, dieta sau alte afectiuni secundare, specialistii au observat ca persoanele care au consumat mai multa cafea prezentau un risc scazut de deces pe durata studiului.